eur:
389.73
usd:
362.69
bux:
68066.01
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon - a nap hírei

Az amerikai külügyminiszter szerint egy mostani izraeli-palesztin tűzszünet csak lehetőséget adna a Hamásznak az újabb támadásokra. Megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján. Végső búcsút vettek Pásztor Istvántól, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökétől Szabadkán

Az amerikai külügyminiszter szerint egy mostani tűzszünet csak lehetőséget adna a Hamásznak az újabb támadásokra. Antony Blinken Ammánban tanácskozott 6 arab ország külügyminiszterével. Az amerikai külügyminiszter elutasította ugyan arab kollégáinak a gázai tűzszünetre vonatkozó kérését, de támogatta a humanitárius szünetek elvét. A jordániai külügyminiszter kijelentette: Izrael háborús bűncselekményeket követ el.

A Hezbollah vállalta a felelősséget a libanoni határnál lévő izraeli állások elleni súlyos támadásokért. Ilyen mértékű akciókra a 2006-os izraeli-libanoni háború óta nem volt példa. Megtorlásként az izraeli hadsereg közölte, hogy repülőgépei a Hezbollah helyszíneit vették célba.

Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól az antiszemitizmus terjedése, az erőszakos támadások megsokszorozódása miatt. A külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács is arra kérte az izraelieket: alaposan gondolják át, hogy valóban szükséges-e most külföldre utazniuk.

Ankara nem támogat olyan megoldásokat, amelyekkel fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből – mondta a török államfő. Recep Tayyip Erdogan azt közölte: a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független palesztin államnak, miután véget ér a háború. Úgy vélte, az Európai Unió nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez. A török külügyminisztérium közben bejelentette: Ankara konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét.

Méltatta Kijevben Ukrajna előrehaladását az integráció területén az Európai Bizottság elnöke. Brüsszel szerdán tesz közzé kulcsfontosságú jelentést Ukrajna tagfelvételi kérelmével kapcsolatban. Az ukrán elnökkel tartott közös tájékoztatóján Ursula von der Leyen közölte: Ukrajna az Oroszországgal vívott háború ellenére jelentős mérföldköveket ért el, például az igazságügyi reformok terén.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ laborjába bekerült minden negyedik minta Covid-fertőzést mutat ki a járványszezon első hónapjában. A múlt héten 153 ember került kórházba súlyos légúti fertőzés miatt, 74 százalékuk Covid-fertőzött volt. A Portfolio azt írja: az idei járványhelyzet nagyon hasonló eddig a tavalyihoz, ugyanakkor a koronavírus nagyobb arányban fordult elő eddig idén, mint tavaly.

Washingtonban konzultált az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. David Pressman október végén, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi találkozója után nyilatkozott arról, hogy az Egyesült Államok aggódik Magyarország és Oroszország kapcsolata miatt.

Megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján. Katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán egy fekete-fehér fotót tett közzé, amelyhez a Gloria Victis, vagyis Dicsőség a legyőzötteknek szöveget fűzte hozzá. A kormánypártok mellett több ellenzéki párt, így az LMP és a DK is megemlékezett a nemzeti gyásznapról.

Eddig 1634 külföldi elítéltet engedtek el a magyarországi börtönökből, túlzsúfoltságra hivatkozva. Egy áprilisi kormányrendelet rendlekezik arról, hogy a külföldi embercsempészek nagy részét elbocsátják és kiutasítják Magyarországról. Az Economix ismerteti Rétvári Bence belügyi államtitkár egy írásbeli kérdésre adott válaszát, eszerint a külföldi rabok fogva tartása jelentős költségekkel jár.

A horvát tengerpart több városát is elöntötte a tenger a Ciarán szélvihar nyomán. Dalmácia és Isztria szerte megemelkedett a tengerszint, Sibenik történelmi központjának egy része víz alá került. Abbáziában a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány egy szakaszát. A Nyugat-Európában tomboló Ciarán nevű vihar az Északi-tenger, valamint Olaszország déli vidékei felé tart. A hétvégére várhatóan mérséklődik a szél ereje.

Örök nyugalomra helyezték Pásztor Istvánt a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Szabadkán. Pásztor István 67 éves korában, október 30-án hunyt el. A vajdasági magyar politikust több ezren kísérték utolsó útjára. A temetésen mondott búcsúbeszédében Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: Pásztor István volt az, aki összebékítette a magyarokat és a szerbeket. Aleksandar Vucic szerb elnök arról beszélt: Pásztor István történelmi személyiség volt, akinek a neve nemcsak a magyar, de a szerb tankönyvekben is fennmarad.

Meghalt Turi-Kovács Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője. 87 éves korában, az otthonában hunyt el. A politikus a Független Kisgazdapártban kezdett politizálni, majd megalapította a Kisgazda Polgári Egyesületet. 2000. december 1-jétől 2002 májusáig környezetvédelmi miniszteri tisztséget töltött be. A 2014-es, 18-as és a 22-es választásokon már a Fidesz országos listájáról került be az Országgyűlésbe. 2014-től az Országgyűlés korelnöke volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×