eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet dél részén 2023. október 20-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Megnyílt a humanitárius folyosó Gáza felé – napi hírösszefoglaló

Megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi átkelőt. Életbe lépett az átmeneti szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon. Péntek után szombaton is megdőlt a napi melegrekord. Napi hírösszefoglaló.

Megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot a humanitárius segélyszállítmányok előtt. A segélyek elosztását az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége végzi a Palesztinai Vörös Félhold segélyszervezettel együttműködve. Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig lesz nyitva a határátkelő. A rafahi az egyetlen olyan belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz. Üdvözölte a segélyszállítmányok megindulását mások között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár is. A Hamász által fogva tartott izraeli túszok hozzátartozói viszont élesen bírálták a műveletet.

A közel-keleti békefolyamat felújítására szólítottak fel a Kairói Béke Csúcstalálkozó résztvevői. A tanácskozáson az arab országok vezetői elítélték a Gázai övezet két hete tartó izraeli bombázását. A fórumon Egyiptom meghívására 34 ország vett részt, valamint három nemzetközi szervezet, az ENSZ, az Arab Liga és az Afrikai Unió képviselői. Az egyiptomi elnök elutasította azt az elképzelést, hogy a palesztinokat a Gázai övezetből az egyiptomi Sínai-félszigetre telepítsék át. António Guterres ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását követelte. Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a vérontás megállítása és a két független állam létrehozása érdekében.

Az izraeli légierő csapásokat mért a Hamász iszlamista terrorszervezetre a Gázai övezetben. A célpontok között egyebek között hadműveleti parancsnokságok és rakétaindító állomások voltak, megsemmisítettek többszintes épületekben elhelyezett megfigyelőállásokat és mesterlövészfészkeket is. Az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy megölte a Hamász fegyverzet-fejlesztésért felelős tagját. aki egyebek mellett katonai drónokat fejlesztett a Hamász számára. Az általa vezetett egység a Közel-Keleten más terrorista csoportokkal is kapcsolatot tartott fenn.

Kudarcot vallottak a mintegy 50 ember szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások az Egyesült Államok, Izrael és Katar valamint a Hamász iszlamista terrorszervezet között. Az egyezség feltételei között szerepelt az ideiglenes tűzszünet, Gáza vízellátásának teljes körű újraindítása Izrael felől, valamint a segélyszállítmányok azonnali elindítása a Gázai övezetbe. Az iszlamista szervezet azt állítja, hogy 200 túszt ejtett az október 7-i támadások alatt, további 50 embert pedig más fegyveres csoportok tartanak fogva.

Életbe lépett az átmeneti szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon, az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenőrzés visszaállításáról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén szombattól hasonló intézkedést jelentette be a szlovén határon. Szlovénia 12 ellenőrzőpontot hozott létre a horvát és kettőt a magyar határon.

Tovább csökkent a hazai energiafogyasztás. Szeptember végéig sokkal kevesebb áramot és gázt használt fel a magyar gazdaság és a lakosság is a tavalyinál. 2022 azonos időszakához képest 15,7 százalékkal csökkent a gázfelhasználás, áramból 7 százalékos volt a mérséklődés az első kilenc hónapban. A múlt hónapban a nyárias időjárás miatt több mint 43 százalékkal maradt el a lakossági gázfogyasztás a tavaly szeptemberitől. Az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy a hazai tárolókban bőséges a gázmennyiség.

Vállalkozói hiányosságok miatt akár egy hónapot is csúszhat a Szeged-Rendező–Röszke országhatár közötti vasúti személyforgalom eredetileg hétfőre tervezett elindítása – írja közleményében a MÁV. A legfrissebb műszaki vizsgálati jelentés megállapította, hogy a biztosítóberendezés telepítésével és üzembehelyezésével probléma van, azok próbaüzeme nem kezdhető meg, ezért az üzemengedély kiadására továbbra sincs lehetőség. A kialakult helyzetről a MÁV folyamatosan egyeztet a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztériummal.

Lejer Zoltánt választotta meg az országos választmány elnökének a Jobbik-Konzervatívok kongresszusa - közölte a párt. Lejer Zoltán mellett Varga Zoltán Péter, a Jobbik-Konzervatívok Pest vármegye 5. választókerületi elnöke indult a választmányi elnökségért. Az előző választmányi elnököt Gyöngyösi Márton pártelnök kérte lemondásra. Szabó Gábor ennek eleget téve augusztus végén távozott a tisztségből.

Ma is megdőlt a napi melegrekord - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előzetes adatok alapján a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálon 28,1 Celsius-fokot mértek.A korábbi rekordot 2019-ben, Adonyban mérték, akkor 28 fokot regisztráltak. A pénteki nap is több rekordot is hozott. Tiszaalpáron 30,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A Magyarázat mindenre nyerte a legjobb nemzetközi film díját Chicagóban. Reisz Gábor rendezése emellett a legjobb forgatókönyvért járó Silver Hugo díjat is elnyerte. A forgatókönyv Reisz Gábor és Schulze Éva munkája. Korábban a Magyarázat mindenre nyerte el az Orizzonti kategória fődíját a velencei filmfesztiválon.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×