eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pixabay.com

Végeláthatatlan tömeg tüntetett a lengyel kormány ellen - a nap hírei

Robert Fico pártja, az Irány nyerte az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat. Önálló tárcát kaphat január elsejétől Navracsics Tibor. Törökországban két öngyilkos terrorista robbantott Ankara belvárosában a belügyminisztérium közelében.

Az Irány nyerte az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat, Robert Fico pártja a szavazatok 22,9 százalékát szerezte meg. Az eredmény 42 mandátumot jelent a 150 fős pozsonyi törvényhozásban - közölte a központi választási bizottság. Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást. Második helyen a liberális Progresszív Szlovákia végzett 17,9 százalékos eredménnyel a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang szerezte meg 14,7 százalékkal. A választások hivatalos végeredménye szerint összesen 7 párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba. A Szövetség eredménye 4,3 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem kerül be a parlamentbe.

Gratulált és sok sikert kívánt az Irány-Szociáldemokrácia elnökének a külgazdasági és külügyminiszter a szlovákiai választások után. Szijjártó Péter kiemelte: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek. Hozzátette: Robert Fico ugyanúgy gondolkodik a háborúról, és a migrációról, mint Magyarország, ezért komoly esélyt lát a V4-szövetség megerősödésére is. A cseh kormányfő arról beszélt, hogy bízik Csehország és Szlovákia további szoros együttműködésében a választások után is.

A lengyel parlamenti választásokon arról dönt az ország, hogy Lengyelország szuverén állam marad-e, vagy egy európai provinciává válik - jelentette ki a kormányfő Katowicében, a Jog és Igazságosság kongresszusán. Mateusz Morawiecki azzal vádolta meg Donald Tuskot, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökét, hogy az Európai Néppárt tagjaként be akarja vezetni a migránsok elosztását tartalmazó uniós migrációs paktumot. Varsóban közben ellenzéki tüntetést tartottak a Polgári Platform kezdeményezésére, amelyen az ellenzéki vezetésű varsói főpolgármesteri hivatal becslése szerint egymillióan vettek részt.

Önálló tárcát kaphat január elsejétől Navracsics Tibor - erősítette meg az értesülést az atv.hu-nak a területfejlesztésért felelős miniszter. A 2024 elején várható kormányátalakítás keretében Navracsics Tibor a közigazgatásért felelős miniszteri tárcát vezetheti majd. Navracsics Tibornak ugyanakkor változatlanul megmarad az Európai Uniós forrásokkal kapcsolatos hatásköre is.

Januárig visszamenőleg nyugdíjkiegészítést kapnak a nyugdíjasok, jövő januárban pedig újabb nyugdíjemelés következik – erősítette meg az idősek világnapja alkalmából a közösségi oldalán a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra kiemelten fontosnak nevezte az idősek szempontjából az élelmiszerárak és a rezsidíjak féken tartását is.

Már 3 hónapja mérsékli 5 ezer cég rezsiterheit az áramárplafon – ismertette az Energiaügyi Minisztérium. Így az év végéig a korábbiaknál sokkal olcsóbban jutnak áramhoz a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási és raktározási ágazatokban működő vállalkozások. Az érintett cégek megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kapnak számlát július elsejétől. A Rezsivédelmi alapból a közelmúltban az Energiaügyi Minisztériumhoz átcsoportosított 32 milliárd forint fedezi a kiadás idei részét.

Törökországban két öngyilkos terrorista robbantott Ankara belvárosában a parlament és a belügyminisztérium közelében. A tárca közlése szerint az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Két rendőr könnyebben megsebesült. A parlament a nyári szünet után ma kezdi meg őszi plenáris ülésszakát Törökországban.

Spanyolországban legkevesebb tizenhárman meghaltak egy Murciában történt diszkótűzben. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint 14 embert tartanak nyilván eltűntként, nem kizárható, hogy további holttestet találnak a romok alatt. A már eloltott épület átvizsgálását nehezíti a magas hőmérséklet és az omlásveszély, így egyelőre nem minden megtalált holttestet tudtak kihozni a tűzoltók. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. A tragédia miatt a városban háromnapos gyászt rendeltek el.

Koszovó azt követeli, hogy Szerbia vonja vissza a hadseregét a koszovói határ közeléből, ugyanis Pristina készen áll megvédeni területi integritását. A szerb elnök pedig közölte: visszahívja a katonákat, akiknek nem állt szándékukban belépni Koszovó területére. Közben a koszovói határon kialakult feszültségről egyeztetett az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és a koszovói kormányfő. Jake Sullivan beszámolt a NATO közelmúltbeli döntéséről is, ami a KFOR jelenlétének és tevékenységének fokozásáról szól, elsősorban Észak-Koszovóban.

Az Egyesült Államokban néhány órával a határidő lejárta előtt elfogadta az átmeneti költségvetést a kongresszus, ezzel elkerülhető a kormányzati intézmények részleges leállása. Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra nem volt végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak. A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×