eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Végeláthatatlan tömeg tüntetett a lengyel kormány ellen - a nap hírei

Robert Fico pártja, az Irány nyerte az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat. Önálló tárcát kaphat január elsejétől Navracsics Tibor. Törökországban két öngyilkos terrorista robbantott Ankara belvárosában a belügyminisztérium közelében.

Az Irány nyerte az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat, Robert Fico pártja a szavazatok 22,9 százalékát szerezte meg. Az eredmény 42 mandátumot jelent a 150 fős pozsonyi törvényhozásban - közölte a központi választási bizottság. Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást. Második helyen a liberális Progresszív Szlovákia végzett 17,9 százalékos eredménnyel a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang szerezte meg 14,7 százalékkal. A választások hivatalos végeredménye szerint összesen 7 párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba. A Szövetség eredménye 4,3 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem kerül be a parlamentbe.

Gratulált és sok sikert kívánt az Irány-Szociáldemokrácia elnökének a külgazdasági és külügyminiszter a szlovákiai választások után. Szijjártó Péter kiemelte: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek. Hozzátette: Robert Fico ugyanúgy gondolkodik a háborúról, és a migrációról, mint Magyarország, ezért komoly esélyt lát a V4-szövetség megerősödésére is. A cseh kormányfő arról beszélt, hogy bízik Csehország és Szlovákia további szoros együttműködésében a választások után is.

A lengyel parlamenti választásokon arról dönt az ország, hogy Lengyelország szuverén állam marad-e, vagy egy európai provinciává válik - jelentette ki a kormányfő Katowicében, a Jog és Igazságosság kongresszusán. Mateusz Morawiecki azzal vádolta meg Donald Tuskot, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökét, hogy az Európai Néppárt tagjaként be akarja vezetni a migránsok elosztását tartalmazó uniós migrációs paktumot. Varsóban közben ellenzéki tüntetést tartottak a Polgári Platform kezdeményezésére, amelyen az ellenzéki vezetésű varsói főpolgármesteri hivatal becslése szerint egymillióan vettek részt.

Önálló tárcát kaphat január elsejétől Navracsics Tibor - erősítette meg az értesülést az atv.hu-nak a területfejlesztésért felelős miniszter. A 2024 elején várható kormányátalakítás keretében Navracsics Tibor a közigazgatásért felelős miniszteri tárcát vezetheti majd. Navracsics Tibornak ugyanakkor változatlanul megmarad az Európai Uniós forrásokkal kapcsolatos hatásköre is.

Januárig visszamenőleg nyugdíjkiegészítést kapnak a nyugdíjasok, jövő januárban pedig újabb nyugdíjemelés következik – erősítette meg az idősek világnapja alkalmából a közösségi oldalán a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra kiemelten fontosnak nevezte az idősek szempontjából az élelmiszerárak és a rezsidíjak féken tartását is.

Már 3 hónapja mérsékli 5 ezer cég rezsiterheit az áramárplafon – ismertette az Energiaügyi Minisztérium. Így az év végéig a korábbiaknál sokkal olcsóbban jutnak áramhoz a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási és raktározási ágazatokban működő vállalkozások. Az érintett cégek megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kapnak számlát július elsejétől. A Rezsivédelmi alapból a közelmúltban az Energiaügyi Minisztériumhoz átcsoportosított 32 milliárd forint fedezi a kiadás idei részét.

Törökországban két öngyilkos terrorista robbantott Ankara belvárosában a parlament és a belügyminisztérium közelében. A tárca közlése szerint az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Két rendőr könnyebben megsebesült. A parlament a nyári szünet után ma kezdi meg őszi plenáris ülésszakát Törökországban.

Spanyolországban legkevesebb tizenhárman meghaltak egy Murciában történt diszkótűzben. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint 14 embert tartanak nyilván eltűntként, nem kizárható, hogy további holttestet találnak a romok alatt. A már eloltott épület átvizsgálását nehezíti a magas hőmérséklet és az omlásveszély, így egyelőre nem minden megtalált holttestet tudtak kihozni a tűzoltók. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. A tragédia miatt a városban háromnapos gyászt rendeltek el.

Koszovó azt követeli, hogy Szerbia vonja vissza a hadseregét a koszovói határ közeléből, ugyanis Pristina készen áll megvédeni területi integritását. A szerb elnök pedig közölte: visszahívja a katonákat, akiknek nem állt szándékukban belépni Koszovó területére. Közben a koszovói határon kialakult feszültségről egyeztetett az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és a koszovói kormányfő. Jake Sullivan beszámolt a NATO közelmúltbeli döntéséről is, ami a KFOR jelenlétének és tevékenységének fokozásáról szól, elsősorban Észak-Koszovóban.

Az Egyesült Államokban néhány órával a határidő lejárta előtt elfogadta az átmeneti költségvetést a kongresszus, ezzel elkerülhető a kormányzati intézmények részleges leállása. Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra nem volt végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak. A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×