eur:
391.25
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Thermometer Sun 40 Degres. Hot summer day. High Summer temperatures
Nyitókép: batuhan toker/Getty Images

Piros fokozatú riasztás - a nap hírei

Ha kell, a kormány nemzeti hatáskörben tiltja meg az ukrán gabonatermékek behozatalát - jelentette ki az agrárminiszter. Hétfőre is a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat két déli vármegyére. A genetikai vizsgálat megerősítette Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének halálát. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

Ha kell, a kormány nemzeti hatáskörben tiltja meg az ukrán gabonatermékek behozatalát - jelentette ki az agrárminiszter a Tranzit politikai fesztiválon. Nagy István elmondta: ha az EU nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró egyes ukrán gabonatermékek behozatali tilalmát, akkor a belső piac védelme érdekében már mind a 24 korábbi termékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat. Az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, az energiaválság, az árnövekedés, és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát mind nehézséget jelentenek a termelőknek.

A jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre a települések önkormányzatai. Az idén már beszedett földadót pedig október 1-ig vissza kell téríteni - derül ki a miniszterelnök főtanácsadójának Facebookra feltöltött videójából. Nyitrai Zsolt a bejegyzésben elmondta, hogy a földadó eltörlésére irányuló kormánypárti törvénymódosítást az Agrárminisztérium a gazdaszervezetekkel közösen dolgozta ki és nyújtotta be.

Hétfőre is a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat két déli vármegyére, miután Csongrád-Csanádban és Békésben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat a hét első napján is. A meteorológiai szolgálat jelezte továbbá, hogy várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben ahol ezért másodfokú, narancs figyelmeztetés van érvényben hétfőre.

Ismét megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban: szombat hajnalban a János-hegyen csupán 24,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. Ezzel új fővárosi és országos rekord is született az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint. A napra vonatkozó országos és fővárosi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt: eddig a 2011-ben Lágymányoson mért 23,4 fok és a Szeged belterületen regisztrált 24,5 fok volt a napi szélsőérték.

Megdőlt az idei szezonrekord és a napi melegrekord is ma. Az előzetes adatok alapján, Dévaványán 39,5 Celsius-fok volt 17 órakor - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Az augusztus 27-ére vonatkozó eddigi rekord 39,3 Celsius-fok volt, ezt 1950-ben Csongrádon mérték.

A Párbeszéd-Zöldek ismét azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a Paks II. beruházás szerződésmódosításait - mondta az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője. Jávor Benedek elmondta: a kormány folyamatos ígérgetései ellenére sem hozta nyilvánosságra a Paks II. beruházás finanszírozási és végrehajtási megállapodásának változásait. Ugyanakkor a finanszírozási megállapodás változásáról van valamennyi információ, mert azt az orosz hivatalos közlönyben megjelentették. Az ellenzéki politikus szerint ebben a tekintetben még Oroszország is átláthatóbban működik, mint Magyarország.

Törvénymódosítást nyújt be az LMP, hogy a magántőkealapokra is vonatkozzon az adatközzétételi kötelezettség, de a Zöldpárt addig is szeretné biztosítani az átláthatóságot ezeknél a szerintük offshore jellegű cégeknél. Süveg Anna, a párt szóvivője azt mondta: amíg ez a törvénymódosítás megszületik, azt kérik a Magyar Nemzeti Banktól, hogy hozza nyilvánosságra a magántőkealapok tulajdonosaira vonatkozó adatokat.

A genetikai vizsgálat megerősítette Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének halálát - jelentette be az orosz Nyomozó Bizottság. A légi szerencsétlenség mind a 10 áldozatának személyazonossága megfelel az utaslistán szereplő tíz emberének. A zsoldosvezér és társainak magánrepülőgépe Moszkvától északnyugatra, zuhant le mindeddig tisztázatlan körülmények között. Az orosz Nyomozó Bizottság nem bocsátkozott találgatásokba a repülőszerencsétlenség lehetséges okait illetően.

Romániában, csaknem ötvenen megsérültek amikor szombat este a fővárostól 25 kilométernyire felrobbantak egy autógáz-töltőállomás üzemanyagtartályai. A több méteres lángok pedig a töltőállomás tartályairól egy lakóházra is áterjedtek, ezért egy főutat lezártak és megkezdték a környéken lakók kitelepítését. Csaknem két órával később újabb robbanás következett be a töltőállomáson, abban 26 tűzoltó is megsérült. Az egészségügyi tárca összesítése szerint 46 ember szenvedett égési sérüléseket.

Négy ország négy űrhajósa indult el a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajójával. Az egység helyi idő szerint a kora reggeli órákban hagyta el a kilövő állást a NASA központjában. Az űrkapszula ma éri el a Föld körüli pályán keringő állomást, ahol a NASA amerikai asztronautája mellett egy dán, egy japán és egy orosz űrhajós váltja le a március óta ott tartózkodókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×