eur:
390.77
usd:
364.76
bux:
68334.65
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az Orbán-kormány egyik minisztere lett Győr díszpolgára - a nap hírei

Felfüggeszti részvételét Moszkva a hadászati fegyverzetcsökkentési orosz-amerikai megállapodásban - jelentette be az orosz elnök. Március 1-jén tárgyalja Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének támogatását az Országgyűlés. Hat végrehajtó is elismerte a bűnösségét a Völner-Schadl-ügyben.

Az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is támogatni fogják Ukrajnát - jelentette ki az amerikai elnök Varsóban. Joe Biden a lengyel elnökkel, Andrzej Dudával folytatott megbeszélés után megerősítette: az Egyesült Államoknak és Lengyelországnak kölcsönösen szüksége van egymásra. Lengyelországban jelenleg mintegy 10 ezer amerikai katona állomásozik állandó rotációs jelleggel, köztük vannak F-15-ös vadászgépek pilótái és a Patriot rakétarendszert kezelő légvédelmisek is. A lengyel elnök bejelentette: a 2025 első felében esedékes lengyel európai uniós elnökséget a transzatlanti kapcsolatok szorosabbá tétele érdekében akarják szervezni.

Felfüggeszti részvételét Moszkva a hadászati fegyverzetcsökkentési orosz-amerikai Új START megállapodásban - jelentette be az orosz elnök. Vlagyimir Putyin először tartott évértékelőt a háború egy évvel ezelőtti elindítása óta. Az államfő arról is beszélt: minél nagyobb lesz az Ukrajnának szállított fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre fogja Oroszország eltolni a határaitól a fenyegetést. Úgy vélte: a Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust.

A NATO főtitkára szerint az orosz elnök egyértelművé tette, hogy folytatni akarja a háborút. Jens Stoltenberg sajnálatosnak nevezte, hogy évértékelőjében Vlagyimir Putyin bejelentette: Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló szerződésben. Antony Blinken amerikai külügyminiszter felelőtlennek nevezte Moszkva döntését. Kijelentette, hogy Washington továbbra is kész bármikor tárgyalni Moszkvával a stratégiai fegyverek korlátozásáról.

Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének támogatását az Országgyűlés jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakának harmadik ülésnapján, március elsején kezdi tárgyalni. A hvg.hu. vette észre, hogy a házbizottság jövő heti parlamenti napirendi javaslatai között szerepel a ratifikációról szóló kormány-előterjesztések általános vitája. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a napokban azt közölte: tartani fogják az ígéretüket, miszerint nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikáció tekintetében.

Budapestre költözik az ENSZ Világélelmezési Programjának globális pénzügyi központja. Az erről szóló megállapodást Rómában írták alá a felek. A megegyezést jövő héten hagyhatja jóvá az Országgyűlés. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az olasz fővárosban a szervezet vezérigazgatójával tartott találkozója után elmondta: a több hónapos tárgyalássorozat eredményeként jelentősen nő Magyarország szerepe az éhezés elleni harcban.

Az Európai Parlament Pegasus-delegációjának vezetője szerint súlyosan visszaéltek a kémszoftverekkel Magyarországon. A holland vizsgálóbizottság elnöke Budapesten azt mondta, hogy a magyarországi jogállamisági helyzet az egyik legrosszabb az Európai Unióban. Szerinte az intézmények nem az állampolgárokat szolgálják, hanem a kormány politikai céljait. Sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar kormány röviddel érkezésük előtt és megfelelő indoklás nélkül elutasította meghívásukat a párbeszédre. Azt mondta, nem kaptak választ arra, miért figyeltek meg olyan sok embert a magyar hatóságok.

Hat végrehajtó is elismerte a bűnösségét a Schadl-Völner ügyben. A vádlottak mind úgy nyilatkoztak, hogy pénzt adtak a végrehajtói kar elnökének kinevezésükért cserébe. Ma tartotta második előkészítő ülését a Fővárosi Törvényszék a többek között a Bírói Végrehajtói kar elnöke és Völner Pál, korábbi igazságügyi államtitkár és miniszterhelyettes ellen folyó büntetőperben. Nem ismerte el bűnösségét az ügy negyedrendű vádlottja, Schadl György sofőrje. A csütörtöki előkészítői tárgyalási napon maga az első és másodrendű vádlott, vagyis Schadl György és Völner Pál nyilatkozik arról, hogy elismerik-e bűnösségüket.

Szijjártó Péter lett Győr díszpolgára a város közgyűlésének döntése alapján – értesült a Telex. Borkai Zsolt volt polgármester neve nem került be a közgyűlési előterjesztésbe, így nem is szavaztak róla a képviselők. A győri születésű külgazdasági és külügyminisztert Dézsi Csaba András polgármester terjesztette fel a város legrangosabb díjára.

Továbbra is azonnali béremelést sürgetett a szakdolgozók számára a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Soós Adrianna a sztrájkbizottság első fordulója után az InfoRádiónak azt mondta: a jelenlegi inflációs környezetben arra kérték Takács Péter államtitkárt, keressen megoldást kérésük teljesítésére. Takács Péter a tárgyaláson úgy fogalmazott: annak is örül, hogy a jelen gazdasági körülmények mellett egyáltalán elkezdődhet a bérkorrekció 2023 júliusában.

Átlagosan 2 százalék körül nőttek a bérleti díjak januárban. Az ingatlan.com felmérése alapján éves összevetésben januárban a lakbérek országosan 20 százalékkal, a fővárosban 22 százalékkal magasabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. Januárban Budapesten legnagyobb mértékben, 3,5 százalékkal a budai, hegyvidéki kerületekben nőttek a díjak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×