eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nincs szabadulás, visszatér a kijárási tilalom - a nap hírei

Nem lehetséges a magyar vidék fejlődése a közép-európai egység nélkül – mondta a kormányfő a Miskolcot Kassával összekötő út átadásán. Kijárási korlátozást vezetnek be a fővárosi idősotthonokban jövő keddtől. Jogerősen tizenkét évről hat évre csökkentették a 4 évvel ezelőtti veronai busztragédiát okozó magyar sofőr börtönbüntetését. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Nem lehetséges a magyar vidék fejlődése a közép-európai egység gondolatának megvalósítása nélkül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök M30-as gyorsforgalmi út átadásán. Tornyosnémetinél, a Miskolc és Kassa összeköttetését megteremtő út átadásán arról beszélt, hogy olyan korszak jön, amikor nem Budapestről kiindulva kell útvonalakat tervezni, hanem megvannak a régi természetes, egybetartozó térségek, amelyeket érdemes összekötni. Hozzátette: utakat kell építeni, amelyek összekötik a vidék különböző részeit, a vidékieket beviszik a nagyvárosba, összekötik az anyaországi magyarokat, a határon túli magyarokat és összekapcsolják a térség népeit.

Az európai jobboldal megújulását sürgette Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke, miután fogadta a francia Nemzeti Tömörülés vezetőjét. A magyar miniszterelnök azt hangsúlyozta: az új csoportosulás döntő lépését már korábban megtették, hiszen július elején 15 európai párt, a Fidesz és a francia Nemzeti Tömörülés is aláírt egy közös nyilatkozatot. A francia politikus úgy fogalmazott: nem lehet tétlenül nézni, amit Brüsszel művel a migráció vagy az energiaárak területén. Marine Le Pen kiemelte: az Európai Unió csak olyan jogokat gyakorolhat, amelyeket a nemzetállamok átengedtek neki, hegemón törekvései nem lehetnek.

Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes oldalán. Az előző hetek lassú ütemű növekedéséhez képest erőteljes emelkedés látszik Budapesten, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán, valamint a Budapest környéki agglomerációban. Csökkenés egyedül Miskolcon volt tapasztalható. A szervezet is azt kéri, hogy aki még nem tette, éljen az ingyenes védőoltás lehetőségével.

Kijárási korlátozást vezetnek be a fővárosi idősotthonokban jövő keddtől, a közösségi közlekedéssel utazókat pedig maszkviselésre kéri az önkormányzat. Gy. Német Erzsébet főpolgármester-helyettes közölte: az idősek családjuk kíséretében elhagyhatják az intézményt, de visszatéréskor elkülönítik és tesztelik majd őket. Karácsony Gergely főpolgármester ismét sürgette a kormányt, hogy a növekvő esetszámok miatt vezessen be szigorításokat, vagy legalább tegye lehetővé, hogy az önkormányzatok hozhassanak ilyen intézkedéseket.

Maximálta az árakat a kiegyenlítő szabályozási energia piacán az energiahivatal. A lépést azzal indokolták, hogy a piaci viszonyok változásával nem indokolható, túlzott áremelkedést tapasztaltak. A hatóság ezért maximált árakkal csökkenti a piaci erőfölényt. A november 1-jétől érvényes értékeket havonta felülvizsgálják.

Olaszországban jogerősen tizenkét évről hat évre csökkentették a 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédiát okozó magyar sofőr börtönbüntetését. A férfi ellen 2018-ban indult per, az első fokú eljárást Verona, a másodfokú tárgyalást Velence fellebbviteli bíróságán tartották. 2017-ben 17-en haltak meg, amikor a többségében budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait és kísérőiket szállító busz egy pillérnek ütközött és kiégett az olasz autópályán Verona közelében.

Berlinben megalakult az új összetételű Bundestag, Angela Merkel kormánya mostantól ügyvezetőként dolgozik. A távozó kancellárnak 1990 óta először parlamenti mandátuma sincs, így a vendégeknek fenntartott karzatról figyelte a képviselők munkáját. A közös kormányzásra készülő pártoknak, a szociáldemokratáknak, a Zöldeknek és a liberálisoknak együtt 416 mandátumuk van, ez 56,5 százalékos többséget jelent. Az új német kormány decemberben alakulhat meg, a szociáldemokrata Olaf Scholz vezetésével.

Romániában bizalmat kért egy általa javasolt kormány parlamenti jóváhagyásához a parlamenti pártoktól Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter. A politikust múlt csütörtökön bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő. Nicolae Ciuca úgy értékelte: zsákutcába jutott a második kormányalakítási kísérlet is, ezért azt kérte a parlamenti pártoktól, hogy függesszék fel egy időre a politikai csatáikat, adjanak esélyt neki egy azonnali válságkezelő program életbe léptetésére.

Lengyelországban új minisztereket nevezett ki Andrzej Duda elnök az agrárügyi, a klímaügyi, a fejlesztési, a regionális politikai és a sporttárca élére. A kinevezésekkel együtt átcsoportosítják egyes tárcák hatásköreit is. A Mateusz Morawiecki vezette kormányon belüli változásokat már korábban kilátásba helyezték, miután a kabinetből augusztusban távozott az egyik kisebb koalíciós pártot, az Egyetértést vezető kormányfő-helyettes, Jaroslaw Gowin.

Temesváron több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a törvényszék. Temesvár polgármestere közölte, hogy a cég a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának az ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva. Dominic Fritz drámainak nevezte a helyzetet, és közölte: a parlament és a kormány beavatkozása nélkül a temesvári távhőszolgáltató rendszer nem bírja ki a telet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×