eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin

"Tartósan vízhiányos időszakok" jönnek - a nap hírei

Az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény miatt az államfő. Változatlanul bírálják a magyar pedofilellenes törvényt az Európai Unió vezetői. Az igazságügyi miniszter szerint az uniót nem érdekli a magyar álláspont a gyermekvédelmi jogszabályról.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény miatt az államfő. Áder János indítványa szerint a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének feltétel nélküli magántulajdonba adása nem felel meg az alaptörvény egyes rendelkezéseinek.

Nehéznek, de szükségesnek minősítette a bírálatokat kiváltó magyar gyermekvédelmi szabályozásról szóló vitát Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Az uniós csúcstalálkozó után Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megismételte: az új magyar törvény egyértelműen szembe megy az uniós szerződésekben is lefektetett értékekkel. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta: Magyarország kizárása helyett hatékony eljárásokra van szükség az uniós értékek betartatására.

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Uniót nem érdekli a magyar kormány véleménye a gyermekvédelmi törvényről. Varga Judit az abouthungary.hu blogban megjelent cikkében azt írta: a jogszabályt elítélő nyilatkozatot aláíró tagállamok még csak hivatalos magyarázatot sem kértek a magyar kormánytól, mielőtt a közös levelüket közzétették, mesterséges konfliktust szítva a gyermekek jogai és az LMBTQ-közösséghez tartozó személyek jogai között.

A honvédelmi miniszter szerint jó irányba halad a Magyar Honvédség fejlesztése. Benkő Tibor a nyugállományú katonáknak és honvédségi nyugdíjasoknak tartott székesfehérvári tájékoztatóján célként jelölte meg egy erős, ütőképes hadsereg létrehozását, amely korszerű technikai eszközökkel, jól kiképzett, elkötelezett személyzettel garantálni tudja az ország békéjét és biztonságát.

Az elmúlt napon 8 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 66 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 182 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 41 ezer alá csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 807 ezer 900-an kapták el a vírust és 29 ezer 980 ember halt meg a betegségben.

A két új atomerőművi blokk 2029-ben és 2030-ban kezdheti meg kereskedelmi üzemét Pakson - mondta a létesítmény bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János hozzátette: az erőmű várhatóan szeptember végén kapja meg a létesítési engedélyt.

Kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését az agrárkamara. Ebben az időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetni a mezőgazdasági termelőknek, illetve vízjogi engedély nélkül lehet egy alkalommal rendkívüli öntözést végezni.

Az ellenzéki frakciók közös fellépését sürgeti a tavaly elfogadott klímatörvény utólagos alkotmánybírósági normakontrolljáért az LMP. Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke úgy vélte: az ellenzék által kezdeményezett jogszabályt a kormányoldal jelentős mértékben átírta, így az jelen formájában ellentétes az alaptörvénnyel.

Egy 150 kilogrammos török kori ágyúgolyót találtak a Lánchídnál, a kőből faragott lövedék teljesen ép maradt. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: befejeződött a Lánchíd környezetében a Duna május közepe óta tartó fém- és lőszermentesítése.

Csehországban a legutóbbi jelentések szerint öten meghaltak a Dél-Morvaországban pusztító tornádóban, 85 embert kórházban ápolnak, közülük több mint 10 ember állapota súlyos. Andrej Babiš miniszterelnök segítséget kért az Európai Uniótól A mentési munkálatokba osztrák és szlovák mentők is bekapcsolódtak. Magyarország 20 millió forinttal támogatja a károk enyhítését.

Hollandia visszaadja a nácik által elvett összes műkincset. A hágai kormány közölte: első lépésként tisztázzák a náci harácsolásból származó 3200 műtárgy eredetét. Azokat a festményeket vagy szobrokat, amelyeknek egykori tulajdonosai már nem azonosíthatók, a zsidó közösségnek adják át.

Meghaladta a kétezer milliárd dollárt a Microsoft piaci tőkeértéke. A tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok közül eddig csak az Apple érte el ezt. A négy legnagyobb amerikai technológiai vállalat - az Apple és a Microsoft mellett az Amazon és az Alphabet - együttesen 7689 milliárd dollárt ér, csaknem 1700 milliárd dollárral többet, mint tavaly augusztusban.

Engedélyezte az emberrel végrehajtott űrrepülést a Virgin Galactic cégnek az amerikai kormány. A milliárdos Richard Branson vállalata évek óta dolgozott azon, hogy fizető utasokat szállíthasson rövid kirándulásokra az űrbe. A program a tervek szerint jövőre kezdődik. A szárnyas űrhajókat a levegőből, egy repülőgépből indítják útnak.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×