eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ausztriából érkező autók torlódnak az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében 2021. február 15-én. Az előző nap lépet hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Matthias Balk

Így enyhítenek most a szomszédok - a nap hírei

Újabb 73 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon. Nyílt levélben tiltakoznak a lakástörvény módosítása ellen a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei. Változást és jóvátételt sürget az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Újabb 73 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon, és 1039 esetben mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 14 ezret. Kórházban 2453 beteget ápolnak, közülük 308-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 29 ezer 114-en haltak meg, és meghaladta a 797 ezret az azonosított fertőzöttek száma. Eddig csaknem 4 millió 555 ezer embert oltottak be Magyarországon, közülük több mint 2 millió 656 ezren a második vakcinát is megkapták.

Kedvezőnek tartja a 16-18 évesek oltási hajlandóságát a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik János az M1-en azt mondta: a vakcinát felvevő fiatalok is hozzájárulnak az össznépi védettség eléréséhez. Az infektológus szakember kijelentette: Magyarország a 4,5 millió immunizált emberrel igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a járvány biztos megfékezéséhez el kellene érni a 6 millió beoltottat.

Horvátországban elérte az egymilliót a koronavírus ellen legalább egy vakcinával beoltottak száma. A valamivel több mint négymilliós országban a kormány szándékai szerint június végéig oltanák be a lakosság felét. A szomszédos Szlovéniában eddig a kétmillió lakos valamivel több mint negyede kapott legalább egy védőoltást.

Ausztriában vasárnap feloldják a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást. Az iskolák már hétfőn visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, míg szerdától szigorú feltételek mellett kinyitnak az éttermek, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is. Ezekre a koronavírussal szembeni védettséget igazoló úgynevezett zöld útlevéllel lehet majd bemenni.

Szlovákiában véget ért a koronavírus-járvány miatt tavaly októberben bevezetett vészhelyzet. Megszűnt a kijárási tilalom, és a gyülekezési szabadságra vonatkozó korlátozások. A pozsonyi kormány a javuló járványügyi adatok mellett azzal indokolta a vészhelyzet megszüntetését, hogy a parlament hozzájárult, hogy a jövőben a kabinet ne csak vészhelyzet esetén hozhasson bizonyos korlátozó intézkedéseket.

Romániában jelentősen enyhítették a korlátozásokat. Megszűnt a koronavírus miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken kötelező.

Pályázatot hirdet családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak az újonnan megalakult, családokat segítő innovatív központ, a Kincs Smart Family Centrum. Novák Katalin, a családokért felelős miniszter a családok nemzetközi napján azt mondta: a központ és a verseny célja, hogy a családok megőrizzék hagyományos értékeiket, de közben alkalmazkodjanak a kor kihívásaihoz.

Nyílt levélben tiltakoznak a lakástörvény módosítása ellen a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei. A fideszes kerületvezetőkhöz intézett dokumentumban a hat politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati bérlakásoknak a piaci ár töredékén való tervezett kiárusítása minden helyhatóságot hátrányosan érintene. A DK-s polgármesterek úgy látják, hogy a kormánypárti javaslat elveszi az otthonteremtés lehetőségét az alacsony jövedelmű, nehéz sorsú családoktól, a kisnyugdíjasoktól, és azoktól a fiataloktól, akik első otthonukra gyűjtenének.

Változást és jóvátételt sürget az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely online programbemutató rendezvényén hangsúlyozta: olyan Magyarországot kell teremteni, ahol senkinek nem kell nyomorognia, ahol sokkal könnyebb felemelkedni és sokkal nehezebb lecsúszni, ahol a jobb élet nem csak a kiváltságos kevesek egy százalékának a privilégiuma. A főpolgármestert, aki a Párbeszéd társelnöke pártja jelölte, majd támogatásáról biztosították a szocialisták is.

Izraeli légi csapás döntött romba egy toronyházat a Gázai övezetben. A 12 emeletes épületbe volt az AP amerikai hírügynökség és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió irodája is. Az izraeli hadsereg szerint a toronyházban működött az iszlamista Hamász katonai hírszerzése, és a terrorista szervezet a sajtóirodákat emberi pajzsként használta fel. Az izraeli légicsapások miatt tüntettek több európai nagyvárosban. Párizsban és Berlinben a biztonsági erők könnygázzal és vízágyúval oszlatták a demonstrálókat.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án hosszas huzavona után megszavazta a 2023 őszén előkészített katonai segélyszállítmányt, amely világ több részébe fog fegyvereket juttatni. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az Ukrajnának szánt csomag kapta, viszont emiatt jóval kisebb rivaldafényt kapnak más területek, így az indo-csendes-óceáni térség is. Cikkükben most annak járunk utána, hogy pontosan mire is jut még plusz forrás ezzel Kína közvetlen közelében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×