eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Összefogást sürgetnek az ellenzéki polgármesterek - a nap hírei

Ismét napi csúcsot döntött a koronavírus következtében meghaltak száma Magyarországon. Már több mint másfél millió magyar kapott védőoltást. Külföldi szurkolók nélkül rendezik meg a tokiói olimpiát.

Az elmúlt 24 órában 227 ember halt meg a koronavírus okozta betegségben, ez az eddigi legmagasabb halálozási adat. Újabb 11 132 embernél igazolták a kórokozót, az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 176 ezret. Kórházban több mint 10 500 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1237-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási munkacsoport szerint jól halad a magyarországi program, az elmúlt 10 napban több mint félmillióan kaptak vakcinát. A koronavírus információs oldalon közzétett tájékoztatás alapján a beoltottak száma meghaladja az 1 millió 520 ezret, közülük csaknem 466 ezren a második dózist is megkapták. A program most az 1 millió 732 ezer idős regisztráltra összpontosít, akiknek a felét már beoltották.

A korlátozások szigorítása után néhány héttel javulhatnak a járványügyi adatok - hívta fel a figyelmet a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa. Szlávik János az M1-en megismételte: Európában és Magyarországon is a korábbinál fertőzőképesebb mutánsok miatt emelkedik jelentősen a koronavírusos esetek és a halálozások száma.

Nagy-Britanniában már a felnőtt lakosság fele megkapta a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be az egészségügyi miniszter. A londoni kabinet célja, hogy július végére pedig a teljes brit felnőtt lakosság be legyen oltva legalább az első adaggal.

Franciaország legnagyobb oltóközpontját alakítják ki a nemzeti futballstadionban. A Párizs északi részén található Stade de France-ban hetente több ezer helyi lakost oltanak majd be koronavírus ellen, de a régió más megyéiben élők is itt kaphatják meg a vakcinát. Az intézkedés jelentős mértékben csökkenti a kórházakra nehezedő nyomást.

Kanyarójárvány törhet ki Szerbiában, mivel a koronavírus-járvány miatt csökkent a kötelező védőoltások beadásának aránya. A szerbiai gyermekgyógyászok egyesülete szerint az utóbbi egy évben a hivatalos adatok szerint mintegy 30 százalékkal kevesebb kanyaró vakcinát adtak be a gyerekeknek, mint korábban.

Nagy az igény a gyermekeknek nyitott poszt-Covid-ambulanciára - közölte az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője. Krivácsy Péter az M1-en elmondta: a rendelésekre azokat a koronavírus-fertőzésen átesett gyermekeket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak.

A kormány által indított konzultáció válaszadóinak 88 százaléka szerint fokozatosan kell feloldani a járványügyi korlátozásokat. Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: 528 ezer ember mondta el véleményét, és többségük úgy vélte: az első lépések között enyhíteni kellene a kijárási tilalmat, felmentést kellene adni a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.

A védettségi igazolvány felhasználhatóságáról kérdezi a kormányt a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a plasztikkártyán az érintettek születési dátumán és az oltás időpontján kívül semmi más nem szerepel. A DK választ vár a kabinettől arra, hogy mire lesz jó az igazolvány, ha a tervezett uniós előírással ellentétben az oltóanyag típusát nem tüntetik fel rajta.

Nemzeti összefogást sürgetnek a koronavírus-járvány kezelésében az ellenzéki polgármesterek. A településvezetők egyúttal arra is kérik a kormányt, hogy ne utasítsa vissza segítségnyújtási szándékukat - mondta az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes kiemelte: Magyarország az átoltottság szempontjából ugyan második helyen áll az unióban, ugyanakkor a halálozási adatokban az elsők között szerepel.

Érdemi segítséget sürget a családok és vállalkozások megélhetéséhez az LMP. Kanász-Nagy Máté társelnök hangsúlyozta: pártja továbbra is százszázalékos táppénzt javasol azoknak, akiknek a koronavírus miatt kell otthon maradniuk, emellett teljes körű bértámogatást minden érintett szektorban.

Több mint 8,5 százalékponttal csökkent a munkabérre rakódó közteher 2009 és 2019 között - hívta fel a figyelmet az adóügyi államtitkár. Izer Norbert hangsúlyozta: Magyarország ezzel az első helyen áll az Európai Unióban. Kiemelte: az adócsökkentések az idén is folytatódtak.

Nem lehetnek külföldi szurkolók a tokiói olimpián és paralimpián. A szervezőbizottság a koronavírus-járvány terjedése miatti félelemmel indokolta a döntést. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is szükségesnek nevezte az intézkedést. A külföldi jegytulajdonosoknak visszatérítik a belépők árát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×