eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter

Megszólalt Karikó Katalin - a nap hírei

Újabb 130 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon. A tervek szerint a héten több mint félmillió magyart oltanak be. Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának helyreállítását követelik ellenzéki pártok.

Egy nap alatt újabb 2764 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. Meghalt 130 többségében idős, krónikus beteg, de a legfiatalabb elhunyt 16 éves volt. 6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 96 ezret.

Az országos tisztifőorvos szerint nincs kellő mennyiségű tapasztalat arról, hogy a beoltottak terjeszthetik-e a koronavírus-fertőzést. Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján az Infostart hírportál kérdésére azt mondta: a tünetesek sokkal inkább terjesztik a fertőzést, mint a tünetmentes hordozók.

A kórházi oltópontokon folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása az AstraZeneca-vakcinával – közölte az országos oltási munkacsoport vezetője. György István az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: a tervek szerint egy hét alatt több mint félmillió oltást fognak beadni.

A Pfizer/BionTech-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus szerint az is megfelelő, ha több mint egy hónap telik el az első és a második oltás beadása között. A hírportál beszámolója szerint Karikó Katalin ezt arra reagálva közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta: klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját. A tudós hangsúlyozta: már az első oltás is ad védettséget.

Csehországban márciusban és áprilisban a bérek 100 százalékára nő a táppénz. A kormány célja, hogy ezzel is ösztönözze a koronavírussal fertőzötteket, illetve a velük kapcsolatba került embereket az otthonmaradásra és a karanténba vonulásra. Eddig a cseh alkalmazottak keresetük 60 százalékát kapták megbetegedésük esetén.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-világjárvány. Mike Ryan vészhelyzeti igazgató közölte: a WHO jelenleg arra összpontosít, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a fertőzés mértékét, és minél több embert oltsanak be.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar egészségügy nincs és nem is lesz veszélyben. Kásler Miklós azt mondta: az ellátórendszerben most a legnagyobb probléma az, hogy az emberek elfáradtak. Ennek oka a rendkívüli fizikai és szellemi megterhelés és az immár egy éve zajló járványügyi védekezés.

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését - közölte az országos kórház-főigazgató. Jenei Zoltán úgy vélte: ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos felmérést indít, hogy kiderüljön: 110 ezer kollégájuk közül hány nem írta alá az új munkaszerződését a hétfő éjféli határidőig.

Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának azonnali helyreállítását, vagy legalább a jogállási szerződések aláírásának elhalasztását követelik az ellenzéki együttműködés pártjai. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleménye szerint a kormány az érintettek bevonása nélkül a világjárvány alatt hozott egy átgondolatlan, az ágazati struktúrát és az egészségügyben dolgozókat hátrányosan érintő intézkedést.

A tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye éves szinten, az előző negyedévihez képest viszont 1,4 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly összességében a GDP 5 százalékkal maradt el az előző évitől. Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: a tárca 4,5 százalékos GDP-bővüléssel számol az idén.

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsde részvényeit, várhatóan 2022-ben - mondta el az InfoRádióban a BÉT elnöke. Patai Mihály a jegybank alelnöke az Aréna című műsorban kiemelte: az MNB 2015-ben vált a budapesti börze főtulajdonosává, ezt szeretnék hosszú távon megtartani.

Az Egyesült Államokban belföldi terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni januári támadást a Szövetségi Nyomozó Iroda. Christopher Wray, az FBI igazgatója a szenátus igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán elmondta: az iroda több mint 270 ezer állampolgári bejelentést kapott, amelyek segítettek azonosítani a támadásban feltehetőleg résztvevőket. Eddig legalább 280 embert tartóztattak le az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×