eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pexels

Egy vakcinaszerződés már a spájzban van - a nap hírei

Eddig csak egy gyártóval kötött megállapodást koronavírus elleni vakcina szállítására a kormány, de többekkel tárgyal; megjelentek a veszélyhelyzet idejére elrendelt távmunka végzésére vonatkozó szabályok; Magyarország megvétózza az uniós költségvetést, ha a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik - erősítette meg Gulyás Gergely. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Magyarország eddig csak egyetlen gyártóval kötött konkrét megállapodást koronavírus elleni vakcina szállítására, de az a célja, hogy minden olyan oltóanyagot beszerezzen, amely esetleg korábban válhat elérhetővé - jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: az AstraZeneca Oxfordban fejlesztett vakcinájából 6,5 milliót kötött le a kormány, 13 milliárd forint értékben. A tárcavezető kitért arra is, hogy a kormány nem változtat a KATA szigorított szabályain, az iparűzési adó szüneteltetéséről és a házhoz szállítás áfájának csökkentéséről pedig nincs döntés. Bejelentette még, hogy a járvány miatti veszélyhelyzetben ismét meghosszabbítják a lejáró okmányok érvényességét.

A koronavírus-járvány már a települések 85 százalékát érinti, ezért nagyon fontos a higiénés szabályok és a szigorítások betartása - mondta el az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. közölte: az elhunytak átlagéletkora 76 év, de vannak fiatal áldozatok is. Egy nap alatt 3 927 embernél azonosították a koronavírust Magyarországon. 87 többségében idős, krónikus beteg halt bele a szövődményekbe. Az aktív fertőzöttek száma 94 704-re emelkedett.

Megjelentek a veszélyhelyzet idejére elrendelt távmunka végzésére vonatkozó szabályok. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az InfoRádióban azt mondta: a rugalmasabb szabályok számos könnyítésre adnak lehetőséget, így szabadon választhatóvá válik a munkavégzés helye, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.

Több pontos javaslatcsomagot állított össze a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére a Nemzeti Pedagógus Kar. A testület első körben tesztelné a 60 év feletti oktatási dolgozókat, a betegséggel küzdőket, a gyógypedagógiai intézmény munkatársait, az utazó pedagógusokat, a szakmai gyakorlatok oktatóit, illetve az óvodai alkalmazottakat.

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő célokra is adható támogatás a társasági adóból - ezt tartalmazza egyebek mellett az a módosító csomag, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága fogadott el az adótörvényekhez. A tao-támogatás felhasználható lesz például lázmérő, maszk, teszt vagy egészségügyi vizsgálat finanszírozására.

Meghosszabbítja a diákhitelekre vonatkozó törlesztési moratóriumot a Diákhitel Központ. Magyar Péter vezérigazgató közölte: a hosszabbítás jövő június végéig érvényes, és mind a 114 ezer ügyfelet érinti.

Magyarország megvétózza a következő 7 éves uniós költségvetést, ha a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik - erősítette meg a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: erre az Országgyűlés kötelezte a kormányt.

500 millió euróra növeli hozzájárulását a vakcinák biztosítását célzó kezdeményezéshez az Európai Unió - jelentette be az Európai Bizottság. A cél az, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok számára is rendelkezésre álljon az oltóanyag.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×