INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

napinfo

koronavírus

maszkviselés

fővárosi közgyűlés

matolcsy györgy

 A fővárosban szigorodnak a maszkviselési szabályok - Hírösszefoglaló

Infostart

Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz a jegybank elnöke. Megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen, de a tiltakozás folytatódik. 

A fővárosban szigorodnak a maszkviselési szabályok péntektől, azok megsértőit pénzbírsággal sújthatják. A határozat értelmében a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz a maszk használata. Ha valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Újabb 844 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 5 idős krónikus beteg meghalt. Az elhunytak száma 642-ra, az aktív fertőzötteké 8.394-re emelkedett. Jelenleg 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztető gépen.

Káosztól tart a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az iskolai lázmérés októberi bevezetése miatt. Póta György az InfoRádióban úgy vélte: az intézmények előtt sorok alakulhatnak ki, ami kedvez a koronavírus terjedésének, ráadásul az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok; a testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat.

A koronavírus-járványt kizárólag az oltással lehet megállítani, járványügyi intézkedésekkel csak lassítani lehet a terjedést - jelentette ki Jakab Ferenc virológus. A Pécsi Tudományegyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta azt is, hogy az idei szezonban a szokásosnál is nagyobb jelentősége lehet az influenza elleni oltásnak, amely legalább az egyik légúti fertőzésnek gátat tud szabni.

Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz a jegybank elnöke. Matolcsy György 0 százalékos hitelt kínálna az új, zöld otthont építőknek és vásárlóknak. A növekedés.hu-n megjelent írásában Matolcsy György kiemelte: az Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, 0 százalékos hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel a beruházás értékének felére, a másik felét pedig saját forrásból, piaci kölcsönből vagy kormányzati támogatásból fedezhetnék.

Hiányzás- és eredményfüggő lesz az idei tanévtől induló új szakképzési ösztöndíjrendszer - mondta a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné hangsúlyozta: több mint 50 ezren járnak technikumba, ők az ágazati alapozó oktatás idején 8 ezer forint ösztöndíjat kapnak havonta, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 ezer forintot.

Megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen, de a tiltakozás továbbra is folytatódik. A miniszterelnököt kéri fel arra az egyetem távozó vezetése, hogy függessze fel az intézmény fenntartói jogait átvevő kuratóriumot. A hallgatók és a színművészeti dolgozóinak sztrájkbizottsága tartja magát követeléseihez, az új vezetőket és a fejük felett meghozott döntéseket nem fogadják el, az egyetem Vas utcai épületének blokádját ezért fenntartják.

Lezárult a jelölés folyamata az MSZP-ben: Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Tóth Bertalan pártelnök a két társelnökjelölt - közölte a jelölőbizottság vezetője. Nem nyújtott be listát Mesterházy Attila volt pártelnök. A választmányi elnöki posztra egy jelölt van: Hiller István, az Országgyűlés alelnöke. A tisztújító kongresszust szombaton, online tartják meg.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018