eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

 A fővárosban szigorodnak a maszkviselési szabályok - Hírösszefoglaló

Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz a jegybank elnöke. Megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen, de a tiltakozás folytatódik. 

A fővárosban szigorodnak a maszkviselési szabályok péntektől, azok megsértőit pénzbírsággal sújthatják. A határozat értelmében a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz a maszk használata. Ha valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Újabb 844 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 5 idős krónikus beteg meghalt. Az elhunytak száma 642-ra, az aktív fertőzötteké 8.394-re emelkedett. Jelenleg 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztető gépen.

Káosztól tart a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az iskolai lázmérés októberi bevezetése miatt. Póta György az InfoRádióban úgy vélte: az intézmények előtt sorok alakulhatnak ki, ami kedvez a koronavírus terjedésének, ráadásul az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok; a testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat.

A koronavírus-járványt kizárólag az oltással lehet megállítani, járványügyi intézkedésekkel csak lassítani lehet a terjedést - jelentette ki Jakab Ferenc virológus. A Pécsi Tudományegyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta azt is, hogy az idei szezonban a szokásosnál is nagyobb jelentősége lehet az influenza elleni oltásnak, amely legalább az egyik légúti fertőzésnek gátat tud szabni.

Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz a jegybank elnöke. Matolcsy György 0 százalékos hitelt kínálna az új, zöld otthont építőknek és vásárlóknak. A növekedés.hu-n megjelent írásában Matolcsy György kiemelte: az Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, 0 százalékos hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel a beruházás értékének felére, a másik felét pedig saját forrásból, piaci kölcsönből vagy kormányzati támogatásból fedezhetnék.

Hiányzás- és eredményfüggő lesz az idei tanévtől induló új szakképzési ösztöndíjrendszer - mondta a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné hangsúlyozta: több mint 50 ezren járnak technikumba, ők az ágazati alapozó oktatás idején 8 ezer forint ösztöndíjat kapnak havonta, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 ezer forintot.

Megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen, de a tiltakozás továbbra is folytatódik. A miniszterelnököt kéri fel arra az egyetem távozó vezetése, hogy függessze fel az intézmény fenntartói jogait átvevő kuratóriumot. A hallgatók és a színművészeti dolgozóinak sztrájkbizottsága tartja magát követeléseihez, az új vezetőket és a fejük felett meghozott döntéseket nem fogadják el, az egyetem Vas utcai épületének blokádját ezért fenntartják.

Lezárult a jelölés folyamata az MSZP-ben: Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Tóth Bertalan pártelnök a két társelnökjelölt - közölte a jelölőbizottság vezetője. Nem nyújtott be listát Mesterházy Attila volt pártelnök. A választmányi elnöki posztra egy jelölt van: Hiller István, az Országgyűlés alelnöke. A tisztújító kongresszust szombaton, online tartják meg.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×