eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

400 milliós többlettámogatás járványkezelésre a fővárosi szociális intézményeknek - Hírösszefoglaló

Megfertőződött a koronavírussal a Fidesz kommunikációs igazgatója, hatósági karanténban van több kormánytag. Fehéroroszországi beavatkozásra készül fel Oroszország, a NATO főtitkára óva inti ettől Moszkvát.

Megfertőződött a koronavírussal a Fidesz kommunikációs igazgatója, több miniszter és államtitkár karanténba került. Valamennyien ugyanazon a rendezvényen találkoztak. Hollik István Facebook-oldalán azt írta: rosszul érezte magát miután múlt szombaton részt vett egy balatoni kerti partin, ezért teszteltette magát, ami pozitív eredményt hozott. Kontaktjai között több kormánypárti politikus is van. Hatósági karanténban van a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs. Házi karanténban dolgozik Varga Judit igazságügyi miniszter, Kovács Zoltán és Dömötör Csaba államtitkárok, valamint Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is. A miniszterelnök azonban nem érintett az ügyben - közölte a hvg.hu megkeresésére Orbán Viktor sajtófőnöke.

Újabb 91 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon. Legutóbb áprilisban volt ilyen mértékű növekedés. Az elhunytak száma továbbra is 614, az aktív fertőzötteké 1.008-ra nőtt. Jelenleg 69 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 5.379 embernél igazolták a fertőzést. 3.757-en már meggyógyultak. A kormányzati koronavírus-információs portál figyelmeztet, hogy a járvány nem ért véget. A kormány pénteken tárgyal a további szükséges intézkedésekről.

Csaknem 400 millió forintot szavazott meg rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés a budapesti idősotthonok és hajléktalanszállók járványvédelmére. A testület döntött egy Idősügyi Tanács létrehozásáról is. Emellett kezdeményezi az Óbudai-sziget árvízvédelmi beruházásra vonatkozó kormányhatározat hatályon kívül helyezését a beavatkozás aránytalanságára hivatkozva. Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést is, amelynek alapján a fővárosban októbertől csökkennek a nagydiagnosztikai várólisták a daganatgyanús esetekben. A Fővárosi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal kötött megállapodása alapján, kétmilliárd forintból 43 ezer CT és MR vizsgálatot finanszíroz.

Gazdaságfejlesztésre, innovációra és a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére lehet fordítani az uniós források 30 százalékát. 2021-2027 között több mint 50 milliárd eurónyi forrás áll Magyarország rendelkezésére. Dobos Balázs, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a gazdasági kamara és a szaktárca országos programjának szombathelyi állomásán arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő hét év vállalkozásfejlesztési forrásait a kis- és közepes vállalkozások széles körének szánják.

Nyilvánosak az idei pótfelvételi ponthatárai. A jelentkezők a felvi.hu oldalon böngészhetik, hogy bekerültek-e az általuk megjelölt oktatási formára. Azok a diákok, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, SMS-értesítést is kapnak eredményükről. Az úgynevezett besorolási határozatok legkésőbb augusztus 28-ától tölthetők majd le az E-felvételiből. A 2020. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb a július 23-án meghatározottnál.

Elkezdődött az M81-es főút tervezése, amely az új komáromi Duna hídtól az M1 és az M7 érintésével teremt négysávos kapcsolatot a szintén előkészületben lévő M8 autóútig. Mosóczi László közlekedéspolitikai államtitkár Székesfehérváron azt közölte, hogy tavaly áprilisban született meg a kormánydöntés az út fejlesztéséről. Az államtitkár szerint az 1,1 milliárd forintos előkészítő fázis várhatóan 2022 első felében érhet el a jogerős környezetvédelmi engedély megszerzéséig.

Fehéroroszországi beavatkozásra készül fel Oroszország. A NATO főtitkára és a lengyel kormányfő is a terv visszavonására szólította fel a minszki vezetést. Vlagyimir Putyin elnök előzőleg a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére tartalékot alakítottak ki az orosz rendvédelmi erőkből, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak Fehéroroszországnak.

Vizsgálatot indított az orosz belügyminisztérium Alekszej Navalnij kórházi kezelése ügyében. Az orosz ellenzéki politikus egy héttel ezelőtt egy repülőgépen lett rosszul, a járat emiatt kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. Az ellenzéki politikus mintáiban mindeddig erős vagy kábító hatású anyagot nem találtak az orosz hatóságok. Német orvosok viszont azt közölték: több független laborban is igazolni tudták, hogy Alekszej Navalnijt megmérgezték.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×