eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Árhullámok indultak el több magyarországi folyón - Hírösszefoglaló

Bejrútban kéthetes szükségállapotot hirdetett ki a libanoni kormány a keddi pusztító robbanások után. Magyarország egymillió euróval segíti a libanoni maronita katolikus egyháza.

Bejrútban 2 hetes szükségállapotot hirdetett ki a libanoni kormány a keddi pusztító robbanások után, katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek - jelentette be a tájékoztatási miniszter. A katasztrófában 135 ember halt meg, ötezren sérültek meg, és több tucatnyi embert tartanak számon eltűntként. A sérültek között vannak külföldiek is, de magyar érintettről nem tudni. Legalább 300 ezer ember vesztette el otthonát, nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg. Magyarország egymillió euróval segíti a maronita katolikus egyházat a bejrúti robbanás okozta károk enyhítésére. A miniszterelnök levélben nyilvánított részvétet libanoni kollégájának, és biztosította, hogy Magyarország kész segíteni Libanonnak. Az Európai Unió tűzoltók küldésével és műholdas rendszerével segíti Libanont a keddi robbanás után.

Újabb 11 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-t, az aktív fertőzöttek száma ugyanakkor csökkent, 534-re. Egy idős krónikus beteg elhunyt. A járvány kezdete óta 4564 embernél mutatták ki a vírust, és 599 ember halt meg. Világszerte már több mint 18 és fél millió embert fertőzött meg a vírus, a halálesetek száma meghaladta a 700 ezret, a gyógyultaké pedig a 11 millió 100 ezret.

A koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolású lett Spanyolország - az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat a Hivatalos Értesítőben jelent meg. A határozat péntektől hatályos. Az indoklás szerint Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony, ezért módosult a besorolás, az aktuális fertőzöttségi mértéke ugyanakkor kevésbé súlyosnak tekinthető.

Árhullámok indultak el több magyarországi folyón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, hogy igen jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén. A Duna Budapestnél pénteken, 500 centiméter körüli vízállással tetőzhet, amely nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.

Augusztus 5-től nyújthatók be a Magyar Falu Program újabb pályázatai. A 5000 lelkesnél kisebb települések iskolai, óvodai tornaterem, tornaszoba fejlesztésére, szolgálati lakás létrehozására, faluházak korszerűsítésére, iskola- és óvodaépületek felújítására kaphatnak támogatást. A pályázatokat szeptember 4-ig lehet beadni, a nyertesekről 60 napon belül döntenek.

Továbbra is jól fogy a Magyar Állampapír Plusz termékcsalád a lakosság körében. A második negyedévben csaknem 400 milliárd forint volt az állománynövekedés. Az Államadósság Kezelő Központ szerint a lakosság hosszú távú megtakarításként tekint a MÁP Pluszra, a féléves és éves kamatfordulókor a névértéken történő visszaváltás lehetőségével a befektetőknek csak 2,4 százaléka élt.

Először kapják kézhez megemelt fizetésüket a szakképzésben oktatók. A kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít az átlagosan 30 százalékos béremelésre, ami csaknem 32 ezer szakembert érint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×