eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Már csak pár óra, és életbe lép a kéthetes kijárási korlátozás - Hírösszefoglaló

Hamarosan újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelent be a kormány. A korlátozó intézkedések betartását kérte a lakosságtól a főpolgármester.

Kijárási korlátozást vezet be a kormány. Április 11-ig csak munkavégzés és alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatják el otthonukat az emberek. 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják az élelmiszerboltokat, a patikákat és a drogériákat. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: a korlátozások megsértése szabálysértésnek minősül, amely 5-től 500 ezer forintig bírságolható. A kormányfő azt is bejelentette, hogy hétfőtől egyenruhás kórházparancsnokok felügyelik a járványügyi előírások betartását és a készletek rendelkezésre állását a kórházakban.

Mindenki megválaszthatja, hol lakik a kijárási korlátozás ideje alatt, a tartózkodás nem köti igazolt lakóhelyhez - hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. A munkába járáshoz nem kell külön igazolás, a gyerekeket ki lehet vinni a levegőre és a kutyasétáltatást sem korlátozzák. Magyarországon 300-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, 34-re nőtt a gyógyultak száma. Eddig 9.275 mintavétel történt. A járványnak 10 halálos áldozata van.

Hamarosan újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelent be a kormány - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta: eddig 245 milliárd forintot költött a kormány a járvány elleni védekezése.

A kijárási korlátozáshoz igazodó nyitvatartásra kérte a pénzintézeteket a nemzeti bank. Az elmúlt hetekben jelentősen visszaesett ügyfélforgalomra tekintettel a jegybank elfogadható megoldásnak tartja az eddiginél rövidebb nyitvatartási időszakot a fiókoknál.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések sok emberek életét menthetik meg, ezért nagyon fontos, hogy azokat mindenki betartsa - hívta fel a figyelmet a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett videójában azt mondta, azon dolgoznak, hogy másfél millió maszkot tudjanak biztosítani a város működését ellátó dolgozóiknak.

Átvenné a fővárostól a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésének előkészítését az állam. A Budapest Fejlesztési Központ folytatná a tervezést egységesen kezelve az agglomerációs és budapesti fejlesztési szempontokat.

Két hetet kaptak az euroövezet pénzügyminiszterei, hogy közös uniós szintű választ találjanak a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízis megelőzésére. A zárónyilatkozat szerint a tagállamok arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel erőfeszítéseit az orvosi felszerelések sürgős és megfelelő biztosítása érdekében.

Ferenc pápa szerint a koronavírus járvány választás elé állította az emberiséget. A katolikus egyházfő a teljesen üres szent Péter téren mondott imát. Utána rendkívüli Urbi et Orbi áldását adta, amellyel a mostani rendkívüli vészhelyzetben az általános feloldozás lehetőségét hangsúlyozza az egyház.

Szlovákia lezárja határait az átmenő kamionforgalom előtt. Az intézkedés nem vonatkozik az élőállatokat és gyorsan romló árut szállító járművekre. Ugyancsak beengedik azokat a tehergépkocsikat, amelyek árujukat Szlovákiában rakodják ki. A korlátozást a szlovák rendőrség a határokon kialakult torlódásokkal indokolta.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás: hajnali 2-kor 3-ra kell állítani az órákat. Az Európai Unió döntése értelmében 2020-tól a tagállamok határozzák meg, hogy a téli és a nyári időszámítás egységes váltogatása helyett melyiket alkalmazzák véglegesen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×