INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

napinfo

koronavírus

olimpia

A jövő évre halasztották a tokiói olimpiát - Hírösszefoglaló

Infostart

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak a száma. Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács.

Hivatalosan is bejelentette a Nemzetközi Olimpiai bizottság, hogy a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni a tokiói olimpiát. Az utóbbi hetekben egyre több szervezet jelezte, hogy a jelenlegi körülmények között nem támogatják az olimpia megrendezését. Az ötkarikás játékok eredetileg július 24. és augusztus 9. között lettek volna.

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak a száma - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, hogy 187 fertőzött van, 21-en meggyógyultak és 92-en vannak karanténban. Szólt arról is, hogy a háziorvosi alapellátásban külön ellátó egységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek. Lakatos Tibor az ügyeleti központ vezetője azt emelte ki, hogy egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezésben hozott intézkedéseket.

A magyar nemzet létkérdésének nevezte az igazságügyi miniszter, hogy a parlamenti képviselők mikor és milyen döntést hoznak a koronavírus elleni védekezésről szóló kormányzati törvényjavaslatról. Varga Judit az előterjesztés parlamenti expozéjában kiemelte: a kormány csak a veszélyhelyzet megszűnéséig kapna felhatalmazást, amely tartalmában sem lenne korlátlan. A parlament a jövő héten szavazhat az előterjesztésről, miután az ellenzék hétfőn nem járult hozzá, hogy eltérjenek a házszabálytól. Közben hatályba léptek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések.

Digitális Összefogás elnevezéssel akciót indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Palkovics László miniszter elmondta: a cél, hogy a szektor szereplői által felajánlott digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások minden érintetthez eljussanak ebben a helyzetben.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A jegybank emellett likviditásbővítő intézkedésekről döntött és közzétette inflációs jelentését, amelyben 2-3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,6-2,8 százalékos inflációval számol az idén.

Az első negyedévben még 2-3 százalékkal nőhetett a magyar GDP - közölte a GKI. A második negyedévben azonban a turizmus, a szórakoztatóipar, az autóipar szinte teljes leállása, a kereskedelem korlátozása következtében 20 százalék körüli visszaesés lehetséges. Az ágazatok közül a legnagyobb vesztes az idegenforgalom és a szórakoztatási szektor.

Megváltoznak a kézbesítési szabályok a hatósági házi karanténnal érintett címeken, hogy még kisebb kockázatnak legyenek kitéve a kézbesítők - közölte a Magyar Posta. A társaság döntött arról is, hogy a postai nyitvatartás első órájában elsőbbséget élveznek a 60 éven felüliek a kiszolgálásban, valamint az ügyfélmegkereséseket elsősorban az elektronikus csatornákon fogadja.

Egymilliárd forintot különít el a főváros a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet többletkiadásaira. Erről a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött Karácsony Gergely főpolgármester. A határozatot a budapest.hu oldalon tették közzé.

Újabb településen, a Pest megyei Sződligeten is részleges kijárási tilalmat vezettek be. Juhász Béla polgármester a Facebookon tudatta ezt. A rendelet betartását az önkormányzat ellenőrzi. Tegnap a Hajdú-Bihar megyei Polgáron született ugyanilyen döntés.

A LOT lengyel légitársaság segítségével juthat haza több magyar - írta Facebook-oldalán a külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a következő napokban és hetekben Ázsiából és Észak-Amerikából is számos magyart juttatnak haza Magyarországra a LOT repülőgépeivel.

Ózonos fertőtlenítést tesztel az autóbuszain a koronavírus-járvány miatt a BKV. Az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, amely ötvenszer hatékonyabb és 3 ezerszer gyorsabb, mint a klór.

Kevesebb vonat jár mostantól Budapest és Bécs között a koronavírus miatti vasúti változások részeként. A módosított menetrend szerint ezen a vonalon naponta 5 vonatpárt indítanak.

Meghosszabbította a Diákhitel Központ az igénylési határidőt a szabad felhasználású Diákhitel-1 esetében. Az a hallgató, aki péntekig leadja igénylését, már áprilisban megkapja a kért összeget. A képzési díjra költhető Diákhitel-2 folyamatosan igényelhető.

Alkotmánybíróvá választotta Juhász Miklós jogászt, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét az Országgyűlés. Juhász Miklós a közelmúltban elhunyt Balsai István volt igazságügyi miniszter helyét foglalhatja el a tizenöt tagú testületben.

2021. december 31-ig Rudolf Pétert nevezte ki a Vígszínház új igazgatójának a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook-oldalán megköszönte a színházat eddig vezető Eszenyi Enikő munkáját. A leköszönő vezető az őt ért támadások miatt a múlt héten visszavonta pályázatát.

Meghalt az Asterix és Obelix képregények írója és rajzolója. Albert Uderzo 92 éves volt. A szőke bajuszos kis gall, Asterix figurája 1959 nyarán született meg. Azóta több mint tíz rajzfilm és élőszereplős film született, 1989-ben vidámpark nyílt Párizsban Parc Astérix néven.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018