eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jól vannak a koronavírussal fertőzött magyarok – hírösszefoglaló

Kínában 722-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Jól van a karanténban levő hét magyar állampolgár. A koronavírussal összefüggő halálesetekkel riogató magyar álhírgyárosokat leplezett le a rendőrség. A nap hírösszefoglalója

Kínában egy nap alatt újabb 86 ember halt bele az új koronavírus okozta tüdőgyulladásba, ezzel 722-re emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma. A fertőzöttek száma megközelíti a 34 ezret. A 86 halálos áldozatból 81-et az ország középső részén fekvő Hupej tartományból jelentettek.

Jól van az a hét magyar állampolgár, akit a Dél-pesti Centrumkórházban helyeztek karanténba a koronavírus miatt - mondta az intézmény infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en arról beszélt, hogy az elkülönített embereknek nincs lázuk, viszont a karantén pszichésen megviseli őket. Hozzátette: a mostani a 14 napos karantén hatodik napja, ami az egyike a két legkritikusabb pillanatnak, hiszen a koronavírus átlagos lappangási ideje öt-hat nap.

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet 12 fővárosi kerület. László Imre, a megbeszélést kezdeményező újbudai polgármester az intézkedések céljának nevezte az önkormányzati hatáskörbe tartozó alapellátás megerősítését és a lakosság tájékoztatását. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta: kezdeményezni fogja, hogy a közösségi közlekedés járműveire is dolgozzanak ki a fertőtlenítésre vonatkozó cselekvési tervet.

Halálesetekkel riogató, kattintásvadász magyar álhírgyárosokat leplezett le az Országos Rendőr-főkapitányság. Magyar nyelvű internetes oldalakon olyan valótlan hírek jelentek meg, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember is meghalt a kínai eredetű koronavírustól. A több tucat "kamuportál" és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai. Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt két ember ellen indult eljárás.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint továbbra sem a magyar kormányon múlik, hogy ismét jó legyen a viszony Ukrajnával. Szijjártó Péter közösségi oldalán arra reagált, hogy az ukrán oktatási miniszter pénteki kijevi találkozójuk után közölte: nem tartja kivitelezhetőnek a magyar tárcavezető javaslatait az ukrajnai magyar nyelvű oktatási helyzet megoldására.

Megjelent a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvény végrehajtási rendelete, amely a szeptembertől érvényes változásokat tartalmazza. Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár arról számolt be, hogy szeptember 1-jétől felmenő rendszerben vezetik be az új szakképzési rendszert. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról tájékoztatott, hogy júliustól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére, és a következő tanévtől ösztöndíjat kapnak a tanulók.

Az önkormányzatok önállóságáért álltak ki az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei. A településvezetők a Dunaújvárosban tartott találkozójuk után felszólították a kormányzatot, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban támogassa a közvetlen brüsszeli források pályázhatóságának bővítését. Azt is sürgették, hogy az iparűzési adó tervezett változtatásával ne lehetetlenítsék el a helyhatóságok működését.

Megváltoztatta nevét az LMP. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt egyik társelnöke a kongresszus szünetében jelentette be, hogy az új névvel mostantól ki fogják fejezni a zöldpártjellegüket, ezért az LMP - Magyarország Zöld Pártja hivatalos elnevezést használják. A rövidített név Zöldek lesz.

Elfogták a Budapesten megölt külföldi férfi feltételezett gyilkosát. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 26 éves amerikai-brit állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy szombat hajnalban megölt egy francia férfit a belvárosban.

Az unió támogatásának csökkentésével fenyegette meg Varsót a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosítások miatt az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztos. Vera Jourová azután közölte ezt, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kedden aláírta a jogszabály-módosításokat. A cseh uniós biztos hozzátette: támogatja azokat a javaslatokat, miszerint az uniós támogatásokat szorosabban kössék a jogállamisági értékek betartásához az egyes tagállamokban.

Németországban azonnali hatállyal távozik tisztségéből Türingia új kormányfője. A Szabad Demokrata Párti Thomas Kemmerichet szerdán a jobboldali populista Alternatíva Németországnak nevű párt támogatásával választották meg miniszterelnöknek. A történteket megbocsáthatatlannak nevezte Angela Merkel kancellár, akinek nyomására lemondott a keleti tartományok integrálásáért felelős biztos is.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×