eur:
393.42
usd:
367.76
bux:
66370.62
2024. április 24. szerda György

A koronavírus miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága - Hírösszefoglaló

Áttekinti a Lánchíd felújításának terveit és a Római-part védmű fejlesztését a Fővárosi Közgyűlés. Jóváhagyta a brexitről szóló megállapodást az Európai Parlament.

Összehívta az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottságának ülését a WHO főigazgatója a tüdőgyulladást kiváltó, 132 ember halálát okozó új koronavírus miatt. A szakember közölte: a több mint 6 ezer megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek 1 százalékát, 68 fertőzést jelentettek 15 másik országból.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó hangsúlyozta: a magyar hatóságok komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat követelő járványt és kiemelten figyelnek a megelőző intézkedésekre. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy az utazókat tanácsokkal, írásos tájékoztatókkal látják el, a betegség tüneteit mutató utasokat a repülőtéri egészségügyi szolgálat azonosítja.

Megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a múlt héten már több mint 17.400 ember fordult orvoshoz az influenza tüneteivel, az előző hetinél 41 százalékkal több. A legtöbben Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Budapesten kapták el a fertőzést. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el.

Módosította a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát a Fővárosi Közgyűlés. Az indoklás szerint ezzel a korábbinál demokratikusabb módon és átláthatóbban működik majd a testület. A képviselők úgy határoztak, hogy át kell tekinteni a Lánchíd rekonstrukciójára vonatkozó terveket és a közbeszerzési kiírás feltételeit. Megvizsgáltatja a közgyűlés a Római-parton a Királyok útja - Nánási út árvízvédelmi nyomvonalon már meglévő védmű fejlesztését is.

A tavalyi negyedik negyedévben 3,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, az állástalanok létszáma 155 ezer volt. Ez a legalacsonyabb arány a második negyedév óta - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 és fél millió volt, 70 százalék fölé emelkedett a ráta.

Legalább egy évvel elhalasztaná a szakképzési reform bevezetését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás elnök az InfoRádióban kifogásolta, hogy két héttel a döntési határidő előtt nem állnak a szülők és a gyermekek rendelkezésre pontos információk a szakmaválasztáshoz. Hozzátette: növekszik a tanárok munkaterhe, és nem látszik, hogy meglenne a fedezete a beígért 30 százalékos béremelésnek. Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban úgy reagált, hogy a béremelésről már döntött a kormány, az érintetteknek pedig lehetősége volt tájékozódni.

A segítségnyújtás elmulasztása miatt bűnügyi felügyeletet indítványoz az ügyészség a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő, Viking Idun kapitányával szemben. Az ukrán kapitányt gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása megalapozott gyanúja miatt.

Zágrábban hatályon kívül helyezte a Mol elnök-vezérigazgatója vizsgálati fogságára vonatkozó, 2018-as döntését a megyei bíróság. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor Hernádi Zsolt ellen visszavonják az európai elfogató parancsot, és lekerül az Interpolt körözési listájáról is.

Nagy többséggel jóváhagyta a brexitről szóló megállapodást az Európai Parlament. Az Egyesült Királyság pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor hagyja el az Európai Uniót. Ezt követően az év végéig kellene megállapodnia a közösséggel a jövőbeli viszonyról, például a szabadkereskedelemről.

Rekordszintű adózott nyereséget könyvelt el a Wizz Air. A magyar hátterű diszkont légitársaság profitja 21,4 millió euró volt a december 31-ével végződött harmadik pénzügyi negyedévben.

Drasztikusan csökkent a Boeing bevétele egy év alatt. A chicagói székhelyű repülőgépgyártónál a 2018-as évhez képest megfeleződött az átadott és kifizetett gépek száma. A jelentős veszteséget a Boeing 737 MAX két légikatasztrófája, illetve az annak nyomán bevezetett repülési tilalom okozta.

Újabb 60 műholdat állított földkörüli pályára az amerikai SpaceX vállalat egyik rakétája. Az úgynevezett Starlink program a tervek szerint világszerte nagy sebességű, folyamatos adatátviteli lehetőséget fog biztosítani, lefedve az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×