eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van - Hírösszefoglaló

Újabb szankciókat jelentett be Irán ellen az amerikai elnök. A Közterület-fenntartó szerint fennakadások lesznek a fővárosi szemétszállításban, ha nem sikerül megállapodni kukaholding által visszatartott pénzek sorsáról.

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország érdeke is, hogy el lehessen kerülni a kiéleződött helyzet eszkalálódását. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium kész végrehajtani bármilyen műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak.

Újabb szankciókat jelentett be Irán ellen az amerikai elnök a hajnali iráni rakétatámadások után. Donald Trump felszólította a brit, német, francia, orosz és kínai kormányt, hogy mondja fel a 2015-ös iráni atommegállapodást, mert Teherán szerinte visszaélt azzal. Ugyanakkor arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és Iránnak közösen kell harcolnia az iszlám szélsőségesek ellen.

Többségében irániak és kanadaiak utaztak az Iránban lezuhant ukrán utasszállítón. A gép Teheránból Kijev felé tartott, amikor 2.400 méteres magasságban felrobbant és lezuhant. Értesülések szerint a gépet tévedésből az iráni légvédelem lőtte le, de a hivatalos iráni tájékoztatás műszaki hibát említ.

Minden idők legtöbb beruházása érkezett tavaly Magyarországra - mondta el a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a kormány összesen 101 nagyberuházásról kötött megállapodást, amelyek összértéke meghaladja az 1.700 milliárd forintot, ami szintén rekord és a tavalyi GDP csaknem 4 százalékát teszi ki.

Elfogadta a kormány az energia- és klímapolitika aktuális, közép- és hosszútávú stratégiai koncepcióját. A jelenlegi Nemzeti Energiastratégiát felváltó új dokumentum 2030-ig határozza meg az ország prioritásait. A kabinet az összes parlamenti párt részvételével zajló egyeztetéseket kezdeményez a stratégiáról.

A tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon 1901 óta. A meteorológiai szolgálat elemzése szerint a melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami a globális melegedés mértékét is meghaladja. 2019 középhőmérséklete országos átlagban 12,2 Celsius-fok volt. Ez az 1981 és 2010 közötti normál értéket csaknem 1,9 fokkal múlja felül.

Februárban már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók - közölte a területért felelős államtitkár. Bódis József mondta el az InfoRádióban elmondta: a technikusképzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az 5 év elvégzése után a tanulók egyszerre kapják meg az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet.

Fennakadások lesznek a fővárosi szemétszállításban, ha Budapest vezetése nem tud megegyezni a kormánnyal az úgynevezett kukaholding által visszatartott pénzek sorsáról - jelentette ki a Fővárosi Közterület-fenntartó felügyelő bizottságának elnöke. Mártha Imre az InfoRádiónak elmondta: információi szerint a kukaholding az általa beszedett díjaknak csak egy részét utalná tovább a szolgáltatóknak.

Ismét lesz főkertésze Budapestnek - jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook bejegyzésében azt írta: a feladatra Bardóczi Sándort, az ország egyik legismertebb tájépítészét kérte fel. A főkertészi poszt létrehozását zöld civil szervezetek javasolták.

Lezárta a szlovén SKB Bank felvásárlását az OTP, amely ezzel a szlovén piacon is megjelent – jelentette be a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor elmondta: a bank további felvásárlásokat tervez, hosszú távon pedig 25-30 százalékos piaci részesedést szeretne a szlovén piacon.

Kizárta a brit uniós kilépést követő átmeneti időszak meghosszabbítását a brit miniszterelnök. Boris Johnson az Európai Bizottság elnökével folytatott londoni tárgyaláson azt mondta Ursula von der Leyennek, hogy az Egyesült Királyság széles körű szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Európai Unióval.

Felavatta a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakaszát az orosz és a török elnök. A két ág egyike kizárólag Törökországot, míg a másik Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látja el orosz földgázzal.

Ártatlanságát hangoztatta a Nissan autóipari konszern sikkasztással vádolt korábbi vezetője, aki két hete szökött Libanonba tokiói házi őrizetéből, és azóta most először jelent meg a nyilvánosság előtt. Carlos Ghosn kijelentette: a japán ügyészség azzal fenyegette meg, hogy ha nem vallja bűnösnek magát, eljárást indít egyes családtagjai ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×