eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek az államfő - Hírösszefoglaló

Megszavazta a londoni alsóház az előrehozott parlamenti választás kiírását december 12-re. Elfogadta az új magyar és francia biztos-jelöltet az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Megszavazta a londoni alsóház a konzervatív párti kormány indítványát az előrehozott parlamenti választás kiírásáról. Ha a törvénytervezetet a felső kamara, a Lordok Háza is jóváhagyja, ami biztosra vehető, az Egyesült Királyságban a kormány indítványa alapján december 12-én tartják a választást. Az alsóház hétórás vita után, harmadik olvasatban hagyta jóvá a javaslatot. Közvetlenül a végszavazás előtt a képviselők elutasították a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt módosító javaslatát, amelyben december 9-i választási időpont szerepelt. Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök előzőleg háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával.

Elfogadta az új magyar és francia biztos-jelöltet az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Ursula von der Leyen hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra. Az euronews beszámolója szerint az Európai Bizottság tájékoztatóján elhangzott: a francia Thierry Breton megkapja a korábbi francia jelöltnek szánt portfóliót, a közös piaccal foglalkozót. Várhelyi Olivér viszont nem biztos, hogy a Trócsányi Lászlónak szánt területet, a bővítés és szomszédságpolitikát kapja. Ez attól is függ, hogy Románia kit ajánl biztosjelöltnek.

Magyarország az érintett államok közül elsőként megállapodott a májusi kőolajszennyezés rendezéséről az orosz féllel - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a dokumentumot szerdán írhatják alá, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásán. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egyszeri esetnek nevezte, hogy az Oroszországból jövő vezetékbe tavasszal klórral szennyezett kőolaj került. Mint mondta: a felmerült kérdéseket sikerült gyorsan rendezni, a tárgyalások pedig megerősítették a cégek közötti hosszú távú kapcsolatot.

Ismét Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek az államfő. Áder János erről levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget. Az MSZP Magyarországra nézve szégyennek, míg a Demokratikus Koalíció gyalázatnak nevezte Polt Péter legfőbb ügyész újrajelölését.

Alkotmánybíróként erősítené a bíróságok és az Alkotmánybíróság közötti bizalmat Handó Tünde, akit a kormánypártok jelöltek a tisztségre. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke parlamenti bizottsági meghallgatásán fontosnak nevezte a két szervezet közötti megértést. Az igazságügyi bizottság a kormánypárti képviselők 8 igen szavazatával, a Jobbik és a DK képviselőjének ellenszavazatával támogatta Handó Tünde kinevezését alkotmánybíróvá.

Benyújtotta a szakképzési törvény tervezetét az Országgyűlésnek az innovációs tárca. A javaslat értelmében a 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola, az ott tanító több mint 32 ezer pedagógus bére pedig átlagosan 30 százalékkal emelkedik. Palkovics László közölte, hogy ehhez a költségvetés éves szinten 35 milliárd forintot biztosít. A miniszter elmondta, hogy a technikum a szakmához szükséges tudás mellett az érettségire is felkészíti a fiatalokat.

Kilépett a Jobbikból Vona Gábor, a párt volt elnöke. Vona Gábor a Népszavának azt mondta, szándékát már tavasszal jelezte Sneider Tamás pártelnöknek, abban maradtak, hogy csak az önkormányzati választás után távozik a Jobbikból. Az ellenzéki párt közleményben tudatta, hogy Vona Gábor hivatalosan is megszüntette párttagsági jogviszonyát, közéleti aktivitását elsősorban a Második Reformkor Alapítvány vezetőjeként kívánja folytatni.

Kizárta az MSZP Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselőt. A politikusról a kampányban olyan felvételek szivárogtak ki, amelyeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt. A párt korábban felszólította Lackner Csabát, hogy mondjon le mandátumáról, ő azonban erre nem reagált. Ezután az MSZP etikai tanácsa fegyelmi felelősséget állapított meg és kizárta Lackner Csabát a pártból.

Összehívta jövő keddre a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését a főpolgármester. A főváros honlapjára felkerült napirendből egyelőre az derült ki, hogy az ülésen tárgyalnak a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról és az előző városvezető, Tarlós István végkielégítésének megduplázásáról is. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP 18, a Fidesz-KDNP 13 tagot küldhet, és tagja a közgyűlésnek két független polgármester is.

Elrendelte a perújítást a Fenyő-gyilkosság ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. Az eljárásban azt vizsgálja a testület, hogy Portik Tamás volt-e a felbujtó. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványa szerint Gyárfás Tamás médiavállalkozó az üzleti vita és személyes ellentét miatt elhatározta: megöleti Fenyő Jánost,ezért Portik Tamáshoz fordult, aki Jozef Rohácot rávette a gyilkosság 1998-as elkövetésére. A Fővárosi Főügyészség július végén jelentette be, hogy vádat emelt Gyárfás Tamás ellen Fenyő János megölése ügyében ugyancsak felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt.

Holtan találták a Mallorcán eltűnt magyar testvérek egyikét - közölte a Külügyminisztérium. Menczer Tamás államtitkár tudatta: a mallorcai csendőrség tájékoztatása szerint a holttestet a személyleírás és a megtalált hátizsákban lévő iratok alapján azonosították. Sajtóhírek szerint egy 30 éves nő és egy 18 éves fiatalember tűnt el. A helyi lapok beszámolója szerint egy szemtanú hívta a hatóságokat, mert látta, hogy az erős szélviharban egy óriási hullám a tengerbe sodort két embert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×