eur:
389.05
usd:
362.01
bux:
68669.72
2024. május 8. szerda Mihály

Áder János: az ENSZ szövetségesként tekint Magyarországra a klímaváltozás elleni harcban - Hírösszefoglaló

Elhunyt Sára Sándor filmrendező, operatőr. Szabad, zöld és szolidáris Budapestet célzó programot hirdetett a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje.

Elhunyt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Duna Televízió első elnöke. A Kossuth- nagydíjas és Balázs Béla-díjas alkotót, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját életének 86. évében érte a halál. Sára Sándor a Balázs Béla Stúdió első nemzedékének tagjaként olyan korszakos jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán vagy a 80 huszár.

A köztársasági elnök szerint az ENSZ szövetségesként tekint Magyarországra a klímaváltozás elleni harcban, és ennek a jele, hogy felkérést kapott a felszólalásra a világszervezet klímacsúcsán. Áder János az M1-en azt mondta: most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró, nagy országok nem kapnak szólási lehetőséget.

Átfogó megállapodást kötött a magyar kormány és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amely a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik - jelentette be a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a szentendrei új zsinagóga avatásán közölte: a továbbiakban alanyi jogon jár az állami, önkormányzati intézményrendszerrel azonos finanszírozás minden közfeladatot átvállaló intézmény tekintetében.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerint Magyarországon ma a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet. Köves Slomó a közösség két új Duna menti zsinagógájának átadása alkalmából hangsúlyozta: a zsidó közösség büszke a múltjára, a hagyományaira, és úgy gondolja, hogy Magyarországon és Budapesten jelene és jövője is van.

Szabad, zöld és szolidáris Budapestet célzó programot hirdetett a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a kerületekkel együttműködve, talpra kívánja állítani az egészségügyi ellátást. A Párbeszéd társelnöke a lakásválság megoldását tartja az egyik legfontosabb feladatának, emellett úgy látja, hogy Budapesten jelenleg túl sok az autó, ezért a városvezetésnek korszerű alternatívákat kell állítania az autózással szemben.

Azonnali béremelést követel a kórházi háttérmunkát végző dolgozóknak a Demokratikus Koalíció. László Imre, az ellenzék 11. kerületi közös polgármesterjelöltje arról beszélt: az adminisztratív, pénzügyi, informatikai és karbantartói feladatokat ellátó személyzet munkája nélkül működésképtelenné válhatnak a kórházak, de ők kimaradtak az ágazat eddigi béremeléseiből.

Már 60 gyermeket kezelnek szalmonellafertőzés gyanújával a Debreceni Egyetem két egészségügyi intézményében. M. Tóth Ildikó sajtófőnök elmondta: mostanra telítődtek a kapacitások, ezért az újabb betegek biztonságos ellátásáért a klinikai központ elnöke helyettesítő szolgáltató kijelölését kezdeményezte az országos tisztifőorvosnál. Sajtóértesülések szerint a hét közepén a hajdúsámsoni általános iskola diákjai lettek tömegesen rosszul.

Elindította közvetlen járatát Budapest és Szöul között a LOT. Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója elmondta: szeretnék, ha heti három helyett hat, vagy hét járat indulna. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a LOT megduplázta, 400 ezer fölé növelte éves utasforgalmát Ferihegyen.

Új javaslatot sürgetett a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztására az Európai Néppárt EP frakcióvezetője. Manfred Weber egy lapinterjúban a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottság feladatairól szólva kiemelte: új kezdetre van szükség a migrációs politikában.

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem nyitható újra a Brexit feltételeiről szóló megállapodás, és katasztrofális következményei lennének, ha az Egyesült Királyság rendezetlen módon lépne ki az Európai Unióból. Jean-Claude Juncker a Sky Newsnak adott interjúban úgy vélte: ha az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján megállapodás nélkül lép ki az unióból, akkor ismét megjelenik a fizikai határ Írország és Észak-Írország között.

Varsóban állami szertartással temették újra a múlt század 50-es éveiben megölt antikommunista ellenállókat. A most végső nyugalomra helyezett 22 ellenállót a lengyel kommunista politikai rendőrség ölte meg, majd tömegsírban hantolták el őket. A rendíthetetlen katonáknak nevezett 120-180 ezer fősre becsült alakulat a második világháború idején a német, majd a szovjet megszállók ellen harcolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×