eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Amerikai technológiát ígér használni a magyar légvédelem - a nap hírei

Ausztriában bejelentette a kormánykoalíció felbontását, és mielőbbi új választások kiírását javasolta a kancellár. Erős baloldali Európa megteremtését sürgette Budapesten az Európai Szocialisták csúcsjelöltje. Magyarország továbbra is kész amerikai technológiával fejleszteni az ország légvédelmét - mondta a külügyminiszter. Az InfoRádió legfontosabb hírei szombaton.

Ausztriában bejelentette a kormánykoalíció felbontását, és mielőbbi új választások kiírását javasolta a kancellár. Sebastian Kurz azt követően beszélt erről, hogy elfogadta a korrupciós botrányba keveredett alkancellár lemondását. A szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strache azt követően jelentette be távozási szándékát, hogy egy nyilvánosságra került videofelvételen a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Erős baloldali Európát sürgetett az MSZP és a Párbeszéd kampányrendezvényén az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje. Frans Timmermans a többi között a milliós európrofitot termelő vállalatok megadóztatását, minimális társasági adó, uniós minimálbér bevezetését ígérte. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd EP listavezetője a szélsőjobb megállítását nevezte az európai parlamenti választás tétjének. Karácsony Gergely, az Párbeszéd társelnöke úgy vélte: a néppárti vezetés helyett szociális és fenntartható Európát építő új vezetésre van szüksége az uniónak.

A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az olasz kormánypárt, a Liga vezetője. Matteo Salvini az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján Milánóban úgy fogalmazott: Európát az a hatalmi elit árulta el, amely eddig a pénzpolitika, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében elfoglalta a kontinenst. Hangsúlyozta: a választásokkal ismét az Európai Parlamentnek kell központi szerepet kapnia.

Határozott fellépést sürgetett a német kancellár az Európai Unió közösségét szétrombolni akaró politikai áramlatokkal szemben. A német Kereszténydemokrata Uniót vezető Angela Merkel Zágrábban a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség EP-választási gyűlésén beszélt erről. A rendezvényen Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje megismételte: nem akar függeni az extrém jobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

Magyarország továbbra is kész amerikai védelmi technológiával fejleszteni az ország légvédelmi rendszerét - mondta Washingtonban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy a magyar kormányfő és az amerikai elnök hétfői washingtoni találkozója megerősítette azt a korábbi kormányzati szándékot, hogy amerikai közép-hatótávolságú rakétarendszer védje a legfontosabb magyarországi infrastrukturális létesítményeket.

A Zrínyi 2026 program keretében az idén rekordköltségvetése van a honvédségnek – jelentette ki a honvédelmi államtitkár. Németh Szilárd Budaörsön, a honvédelem napi rendezvényen kiemelte: az 513 milliárd forintos büdzséből 150 milliárd jut fejlesztésre azért, hogy egy modern, ütőképes hadsereg épüljön, amely bármely más nemzet fegyveres erejével szemben felveszi a versenyt.

Budapesten megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa. A Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várja az érdeklődőket. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a megnyitón kiemelte: a kétnapos rendezvény kiváló alkalom, hogy a családok együtt legyenek, értékes időt tölthessenek el közösen.

Vádat emeltek Washingtonban a Nicolás Maduro venezuelai elnököt támogató tüntetők ellen. A demonstrálókat pénteken vették őrizetbe Venezuela washingtoni - jelenleg nem működő - nagykövetségének épületében.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×