eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több mint 64 milliárd dollár értékben kötöttek megállapodásokat Pekingben - a nap hírei

A világ legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezést a miniszterelnök. 3 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon. Vizsgálat megindítását szorgalmazta a szennyezett olaj ügyében az orosz elnök.

Több mint 64 milliárd dollár értékben kötöttek együttműködési megállapodásokat az Egy övezet, egy út fórum résztvevői a Pekingben megtartott csúcstalálkozón. Hszi Csin-ping kinai elnök kiemelte, hogy valamennyi együttműködési projektben a piac alapelvei fognak érvényesülni, és a vállalatok lesznek a kulcsszereplők a tervek megvalósításában. A pekingi csúcstalálkozón 37 állam- és kormányfő köztük Orbán Viktor miniszterelnök vett részt. A kormányfő a világ legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezést a miniszterelnök.

A magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló, ötpontos tervben állapodott meg Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája. Célul tűzték ki egyebek mellett egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását, továbbá a Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasútprojekt előkészítését.

Három héttel a határidő lejárta előtt már 7700-nál többen jelezték, hogy az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a 134 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni. A külképviseleti névjegyzékben már most többen szerepelnek, mint ahányan a 2014-es szavazáson.

2020 szeptemberéig 3 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon – közölte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A beruházás keretében felújítják a pusztai állatparkot, a Mátai ménes területén lovasparkot és parkolókat építenek, megújul a Pásztormúzeum és Hortobágy község főtere is.

Elindult a chartergépes szezon a sármelléki repülőtéren. Több mint 80 utassal a fedélzetén érkezett meg Frankfurtból az idei első járat. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke elmondta: a szálláshelyek a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen mintegy 50 ezer vendégéjszakát remélnek a térségében a repülőgépes turistáktól.

Vizsgálat megindítását szorgalmazta a szennyezett olaj ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az eset miatt már büntetőeljárás is indult. A napokban Lengyelország, Németország, Ukrajna és több más ország, köztük Magyarország is felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken. A Mol korábban közölte: a felfüggesztés nem érinti a vállalat finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudják látni a finomítót.

Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését minden ukrán számra. Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Ukrajna megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Japánban megkezdődött a császárváltást is magában foglaló, tíznapos ünnepségsorozat. Az aranyhétnek is nevezett időszakhoz rendszerint négy ünnep tartozik: az előző uralkodó Hirohito császár születésnapja, az alkotmány napja, a természetről szóló zöld nap és végül a gyerekek napja. Az idei arany hetet az teszi különlegessé, hogy Akihito császár lemondása április 30-án hatályba lép, majd május 1-jén fia, Naruhito foglalja el a trónt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×