INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

napinfo

peking

ep-választás 2019

Több mint 64 milliárd dollár értékben kötöttek megállapodásokat Pekingben - a nap hírei

Infostart

A világ legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezést a miniszterelnök. 3 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon. Vizsgálat megindítását szorgalmazta a szennyezett olaj ügyében az orosz elnök.

Több mint 64 milliárd dollár értékben kötöttek együttműködési megállapodásokat az Egy övezet, egy út fórum résztvevői a Pekingben megtartott csúcstalálkozón. Hszi Csin-ping kinai elnök kiemelte, hogy valamennyi együttműködési projektben a piac alapelvei fognak érvényesülni, és a vállalatok lesznek a kulcsszereplők a tervek megvalósításában. A pekingi csúcstalálkozón 37 állam- és kormányfő köztük Orbán Viktor miniszterelnök vett részt. A kormányfő a világ legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezést a miniszterelnök.

A magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló, ötpontos tervben állapodott meg Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája. Célul tűzték ki egyebek mellett egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását, továbbá a Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasútprojekt előkészítését.

Három héttel a határidő lejárta előtt már 7700-nál többen jelezték, hogy az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a 134 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni. A külképviseleti névjegyzékben már most többen szerepelnek, mint ahányan a 2014-es szavazáson.

2020 szeptemberéig 3 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon – közölte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A beruházás keretében felújítják a pusztai állatparkot, a Mátai ménes területén lovasparkot és parkolókat építenek, megújul a Pásztormúzeum és Hortobágy község főtere is.

Elindult a chartergépes szezon a sármelléki repülőtéren. Több mint 80 utassal a fedélzetén érkezett meg Frankfurtból az idei első járat. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke elmondta: a szálláshelyek a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen mintegy 50 ezer vendégéjszakát remélnek a térségében a repülőgépes turistáktól.

Vizsgálat megindítását szorgalmazta a szennyezett olaj ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az eset miatt már büntetőeljárás is indult. A napokban Lengyelország, Németország, Ukrajna és több más ország, köztük Magyarország is felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken. A Mol korábban közölte: a felfüggesztés nem érinti a vállalat finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudják látni a finomítót.

Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését minden ukrán számra. Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Ukrajna megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Japánban megkezdődött a császárváltást is magában foglaló, tíznapos ünnepségsorozat. Az aranyhétnek is nevezett időszakhoz rendszerint négy ünnep tartozik: az előző uralkodó Hirohito császár születésnapja, az alkotmány napja, a természetről szóló zöld nap és végül a gyerekek napja. Az idei arany hetet az teszi különlegessé, hogy Akihito császár lemondása április 30-án hatályba lép, majd május 1-jén fia, Naruhito foglalja el a trónt.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018