eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Macron: Öt éven belül újjáépítik a Notre Dame székesegyházat - Hírösszefoglaló

Az Állami Számvevőszék szerint fenntartható az államadósság-csökkentés. Az emlékezés fontosságát hangsúlyozták a pártok a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

Öt éven belül újjáépítik a kiégett Notre Dame székesegyházat - ígérte a francia elnök. Emmanuel Macron tévébeszédében azt mondta: a történelmi épület szebb lesz, mint volt. A Notre Dame újjáépítésére már több százmillió euró felajánlás érkezett. A lángok hétfő este csaptak fel a felújítási munkálatokhoz felállványozott huszártoronynál, és gyorsan szétterjedtek a tetőn, a födém is beomlott. A tűzoltóság szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól. A hatóságok egyelőre balesetként kezelik az ügyet, de nem zárják ki a gyújtogatás lehetőségét sem.

Magyarország kész segíteni a Notre Dame újjáépítésében - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: az anyagi segítség mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, ha magyar szakemberekre volna szükség a leégett párizsi katedrális megmentéséhez. Budapest mellett több nagyváros is anyagi segítséget ajánlott fel Párizsnak. A Keresztényekért Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége gyűjtést kezdeményez. A Mazsihisz elnöke azt javasolta a Zsidó Világkongresszus elnökének, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a Notre-Dame helyreállításához.

Magyarország kulcsszereplőnek tekinti a délről érkező gázellátás kiépítésében Bulgáriát – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Magyar-Bolgár Gazdasági Vegyes Bizottság második ülése után azt mondta: Magyarország már jövőre szeretne gázt vásárolni a Szerbián és Bulgárián áthaladó Török Áramlat vezetékből.

Az informatikai rendszerek és szoftverek távol-keleti értékesítésében látja a magyar vállalkozások számára a legnagyobb lehetőséget a külpiacokért felelős miniszteri biztos. Budai Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Magyarországnak továbbra is az Európai Unió a legjelentősebb exportpiaca, ugyanakkor a nagyobb felfutás a távol-keleti piacokon van, ahol elsősorban a prémium kategóriás agrár termékek kerültek vezető szerepbe.

Az Állami Számvevőszék szerint fenntartható az államadósság-csökkentés. Az elemzés alapján többségben vannak azok a tényezők, amelyek pozitívan befolyásolják az államadósság-mutató fenntartható csökkentését. Az ÁSZ negatív kockázatként jelzi, hogy 2017-ben a költségvetés elsődleges egyenlege negatívvá vált, elsősorban az uniós források nagymértékű megelőlegezése miatt. A munkaerőköltség dinamikus növekedése jelenti a másik negatív kockázati tényezőt.

Megvonná az uniós támogatásokat az LMP európai parlamenti választási listavezetője a klímaváltozást gyorsító vállalatoktól és beruházásoktól. Vágó Gábor kijelentette: azért fog dolgozni, hogy Magyarországon is csak azok a beruházások részesüljenek támogatásban, amelyek előrelépést jelentenek a klímaváltozás elleni harcban.

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozták a pártok a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján. A Fidesz közleményében azt írta: tisztelettel adózik a holokauszt magyarországi áldozatai előtt és elfogadhatatlannak tartja az antiszemitizmus bátorítását Európában és Magyarországon is. A Demokratikus Koalíció, az MSZP és az LMP is kiemelte közleményében az erőszak és gyűlölet elleni fellépést.

Megalakult a Hungary Helps ügynökség. Az új szervezet feladata lesz az üldözött keresztényeket segítő programok koordinálása. Azbej Tristan államtitkár elmondta: a Hungary Helps programmal az elmúlt két évben több mint 8 milliárd forint támogatást fordítottak az üldözött keresztények megsegítésére.

Elásott műkincsgyűjteményt találtak egy keszthelyi ház pincéjében még februárban. A kincseket most mutatták be Keszthelyen. A csaknem háromezer darabos érmekollekciót, ékszereket és emléktárgyakat valószínűleg a második világháború idején, a deportálás előtt ásták el zsidó tulajdonosai befőttesüvegekben.

Még az idén megkezdődhet a Kolozsvár-Biharpüspöki gyorsvasút tervezése és építése - közölte a román közlekedési miniszter. A magyar kormány egy éve hagyta jóvá a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait.

Megérkezett Venezuelába az első nemzetközi humanitárius segély. A Vöröskereszt szállítmányának beengedését a dél-amerikai ország kormánya a múlt héten engedélyezte. Az ENSZ szerint a súlyos belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuela lakosságának csaknem negyede, 7 millió ember szorul humanitárius segítségre.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×