INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

napinfó

hírösszefoglaló

felminősítés

Közzétette EP-listáját az MSZP – hírösszefoglaló

Infostart

Tóth Bertalan vezeti az MSZP európai parlamenti listáját. A pénzügyminiszter szerint ideje volt felminősíteni az országot. Tízezrek kísérték utolsó útjára Jan Olszewski egykori lengyel miniszterelnököt. A nap híreinek összefoglalója.

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője vezeti a szocialisták európai parlamenti listáját. A párt kongresszusának döntése alapján a lista következő helyein Ujhelyi István, majd Szanyi Tibor EP-képviselő áll. Tóth Bertalan elmondta, a sorrendet nem tekintik véglegesnek, ugyanis más pártok csatlakozását is várják. Azt is közölte: nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát, sőt szükség esetén a visszalépéstől sem zárkózik el. A Párbeszéd már jelezte, hogy velük közösen kíván indulni az EP-választáson. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unió válságban van, de ki tud jönni ebből a gödörből. Az eseményen felszólaló Frans Timmermans, az európai szocialisták listavezetője megismételte: egyenlő jogokon nyugvó Európát akar és az Európai Bizottság elnökeként sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal. A Fidesz szerint a holland politikus bevándorló országgá akarja tenni Magyarországot.

A felminősítéssel elismerte a Standard and Poor's, hogy Magyarország külső sérülékenysége és az államadósság mértéke is folyamatosan csökken - közölte a pénzügyminiszter. A hitelminősítő idei első felülvizsgálatakor egy fokozattal javította a magyar adósosztályzatot. Varga Mihály szerint a döntés időszerű volt, hiszen a piac ezt már korábban beárazta. Nagy Márton az MNB alelnöke szerint segíti a monetáris politikát a Standard & Poor's döntése és lehetővé teszi a jegybank számára, hogy az inflációra koncentráljon, és hogy fenntartható módon elérje célját, a 3 százalékos fogyasztói árindexet.

Fokozott óvatosságot kér az Észak-Macedóniába látogató magyaroktól a Külgazdasági és a Külügyminisztérium. A tárca azt kéri, hogy utazás előtt minden érintett regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján és tájékozódjon a legfrissebb információkról. Pénteken Észak-Macedóniában terrortámadást akadályoztak meg a hatóságok, egy lehetséges merénylethez szükséges tárgyakat és eszközöket foglaltak le.

Az Európát gyötrő bajokat és az ez elleni harc fontosságát emelte ki a német kancellár a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Angela Merkel szerint Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a nem megfelelő mértékű innovációs képesség. Az amerikai alelnök arról beszélt: az Egyesült Államok nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha szövetségesei függő viszonyba kerülnek a Kelet hatalmaival. Mike Pence kiemelte, hogy Washington elvárja európai szövetségeseitől, hogy mondják fel az iráni atomprogramról kötött szerződést.

Több mint 90 ezer embert töröltek a márciusi törökországi helyhatósági választásokra regisztrált választópolgárok névsorából. A választási bizottság indoklása szerint fantomszavazókról van szó, mert nem az általuk megadott lakcímen vannak bejelentve. A listán szereplő fantomválasztók problémájára az ellenzék hívta fel a figyelmet. Állításuk szerint több ezer olyan ember szerepel a választói névjegyzékben, akik a valóságban nem léteznek.

Tizennegyedik alkalommal is az utcákra vonultak országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek. A megmozduláson mintegy 300 ezren vettek részt a múlt szombati 50 ezerhez képest. Ismét összecsapások voltak rendbontók és rendőrök között, a rendfenntartók könnygázt vetettek be, de Párizsban ezúttal nagyobb incidensek nélkül folytatódtak a tiltakozások.

Százezrek tiltakoztak Barcelonában a 12 katalán szakadár politikussal szemben indult büntetőper ellen. Az eljárás kedden kezdődött a 2017 őszi elszakadási kísérlet miatt. A tiltakozók szerint a függetlenségi népszavazás kezdeményezői és megszervezői semmilyen bűncselekményt nem követtek el. A madridi ügyészség szerint ezzel szemben lázadást, zendülést és költségvetési csalást követtek el.

Tízezrek kísérték utolsó útjára Jan Olszewski egykori lengyel miniszterelnököt. A diktatúrák elleni harc egyik legendás személyiségét a varsói Powazki katonai temetőben helyezték örök nyugalomra. Jan Olszewski február 7-én, 88 éves korában hunyt el. A pénteken kezdődő temetési szertartások idejére nemzeti gyászt hirdettek ki Lengyelországban. A gyászceremóniákon számos jelenlegi és volt vezető lengyel politikus is részt vett.

Meghalt Bruno Ganz svájci színész. A német nyelvterület színművészetének egyik legnagyobb alakját 72 éves korában, hosszú betegség után Zürichben érte a halál. Bruno Ganz a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója volt. Számos kitüntetése mellett csillaga díszíti a német hírességek sétányát, 2010-ben megkapta az Európai Filmakadémia életműdíját, valamint Németországban 2014-ben az Arany Kamera-életműdíjat.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018