eur:
389.67
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Közzétette EP-listáját az MSZP – hírösszefoglaló

Tóth Bertalan vezeti az MSZP európai parlamenti listáját. A pénzügyminiszter szerint ideje volt felminősíteni az országot. Tízezrek kísérték utolsó útjára Jan Olszewski egykori lengyel miniszterelnököt. A nap híreinek összefoglalója.

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője vezeti a szocialisták európai parlamenti listáját. A párt kongresszusának döntése alapján a lista következő helyein Ujhelyi István, majd Szanyi Tibor EP-képviselő áll. Tóth Bertalan elmondta, a sorrendet nem tekintik véglegesnek, ugyanis más pártok csatlakozását is várják. Azt is közölte: nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát, sőt szükség esetén a visszalépéstől sem zárkózik el. A Párbeszéd már jelezte, hogy velük közösen kíván indulni az EP-választáson. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unió válságban van, de ki tud jönni ebből a gödörből. Az eseményen felszólaló Frans Timmermans, az európai szocialisták listavezetője megismételte: egyenlő jogokon nyugvó Európát akar és az Európai Bizottság elnökeként sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal. A Fidesz szerint a holland politikus bevándorló országgá akarja tenni Magyarországot.

A felminősítéssel elismerte a Standard and Poor's, hogy Magyarország külső sérülékenysége és az államadósság mértéke is folyamatosan csökken - közölte a pénzügyminiszter. A hitelminősítő idei első felülvizsgálatakor egy fokozattal javította a magyar adósosztályzatot. Varga Mihály szerint a döntés időszerű volt, hiszen a piac ezt már korábban beárazta. Nagy Márton az MNB alelnöke szerint segíti a monetáris politikát a Standard & Poor's döntése és lehetővé teszi a jegybank számára, hogy az inflációra koncentráljon, és hogy fenntartható módon elérje célját, a 3 százalékos fogyasztói árindexet.

Fokozott óvatosságot kér az Észak-Macedóniába látogató magyaroktól a Külgazdasági és a Külügyminisztérium. A tárca azt kéri, hogy utazás előtt minden érintett regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján és tájékozódjon a legfrissebb információkról. Pénteken Észak-Macedóniában terrortámadást akadályoztak meg a hatóságok, egy lehetséges merénylethez szükséges tárgyakat és eszközöket foglaltak le.

Az Európát gyötrő bajokat és az ez elleni harc fontosságát emelte ki a német kancellár a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Angela Merkel szerint Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a nem megfelelő mértékű innovációs képesség. Az amerikai alelnök arról beszélt: az Egyesült Államok nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha szövetségesei függő viszonyba kerülnek a Kelet hatalmaival. Mike Pence kiemelte, hogy Washington elvárja európai szövetségeseitől, hogy mondják fel az iráni atomprogramról kötött szerződést.

Több mint 90 ezer embert töröltek a márciusi törökországi helyhatósági választásokra regisztrált választópolgárok névsorából. A választási bizottság indoklása szerint fantomszavazókról van szó, mert nem az általuk megadott lakcímen vannak bejelentve. A listán szereplő fantomválasztók problémájára az ellenzék hívta fel a figyelmet. Állításuk szerint több ezer olyan ember szerepel a választói névjegyzékben, akik a valóságban nem léteznek.

Tizennegyedik alkalommal is az utcákra vonultak országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek. A megmozduláson mintegy 300 ezren vettek részt a múlt szombati 50 ezerhez képest. Ismét összecsapások voltak rendbontók és rendőrök között, a rendfenntartók könnygázt vetettek be, de Párizsban ezúttal nagyobb incidensek nélkül folytatódtak a tiltakozások.

Százezrek tiltakoztak Barcelonában a 12 katalán szakadár politikussal szemben indult büntetőper ellen. Az eljárás kedden kezdődött a 2017 őszi elszakadási kísérlet miatt. A tiltakozók szerint a függetlenségi népszavazás kezdeményezői és megszervezői semmilyen bűncselekményt nem követtek el. A madridi ügyészség szerint ezzel szemben lázadást, zendülést és költségvetési csalást követtek el.

Tízezrek kísérték utolsó útjára Jan Olszewski egykori lengyel miniszterelnököt. A diktatúrák elleni harc egyik legendás személyiségét a varsói Powazki katonai temetőben helyezték örök nyugalomra. Jan Olszewski február 7-én, 88 éves korában hunyt el. A pénteken kezdődő temetési szertartások idejére nemzeti gyászt hirdettek ki Lengyelországban. A gyászceremóniákon számos jelenlegi és volt vezető lengyel politikus is részt vett.

Meghalt Bruno Ganz svájci színész. A német nyelvterület színművészetének egyik legnagyobb alakját 72 éves korában, hosszú betegség után Zürichben érte a halál. Bruno Ganz a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója volt. Számos kitüntetése mellett csillaga díszíti a német hírességek sétányát, 2010-ben megkapta az Európai Filmakadémia életműdíját, valamint Németországban 2014-ben az Arany Kamera-életműdíjat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×