eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fontos változásokat hoz 2019 - a nap hírei

Jövőre 149 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum 195 ezer forintra nő. Nem csökkent a magas szálló por miatti légszennyezettség az ország északkeleti részén. Szamoán és Kiribatin köszöntötték elsőként az újévet.

Januártól 149 ezer forint lesz a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum 195 ezer forintra emelkedik. Az erről szóló kormányrendelet január 1-jén lép hatályba. A munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek 2 éves megállapodása értelmében 2019-ben és 20-ban is 8-8 százalékkal emelkedik a két juttatás. A megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem fogadta el.

Legkorábban 2020 január elsejétől emelkedhet a minimálnyugdíj összege. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kabinet egy évvel elhalasztotta az öregségi nyugdíj legkisebb havi összegének növelését. A minimálnyugdíj összege tíz éve 28.500 forint, ami miatt nyugdíjas szervezetek és ellenzéki pártok is tiltakoznak.

Jövőre nő a családi adókedvezmény. Több pénz jut terhességi táppénzre, csed-re, gyed-re és több pénzt kapnak a tartósan beteg gyermeküket gondozó szülők is. Nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kormány bevezeti az otthongondozási díjat és 2022-ig 4 lépcsőben összesen 30 százalékkal emeli az ápolási díjat is. Jövőre folytatódik a rendvédelmi dolgozók és az ápolók béremelése.

Holnaptól 18-ról 5 százalékra csökken a tej áfája és marad az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa is. Jövőre 2 milliárd forintos keretösszeggel újraindul az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja. Nő a nyugdíjak összege, EHO helyett jön a SZOCHO és új adókedvezmények lépnek életbe. Az egyszerűsítés jegyében 5 adófajtamegszűnik, a baleseti adó a kötelező biztosítás része lesz.

2018. december 31-én járt le a 2013-ban nyitott tartós befektetési számlák megtakarításainak 5 éves tartási ideje. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a több mint 100 ezer számlatulajdonos - csaknem 600 milliárd forint értékű befektetés után - juthat hozzá hozamaihoz adómentesen.

Nem csökkent a magas szálló por miatti légszennyezettség az ország északkeleti részén. Putnokon egészségtelen, míg Miskolcon és Sajószentpéteren kifogásolt a levegő minősége. A hatóságok azt javasolják, hogy a kismamák, a gyermekek, az idősek, az asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

Szilveszterkor egész éjjel jár a 2-es és a 4-es metró, a 3-as metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között. A kisföldalatti meghosszabbított üzemidővel éjjel 1 óráig közlekedik. Egész éjjel lehet utazni a 4-es és a 6-os villamossal, továbbá az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es autóbusszal is. Szintén egész éjszaka jár a HÉV minden vonalon. Az éjszakai autóbuszjáratok többsége a metrók közlekedéséhez igazodik és a metróvégállomásoktól sűrűbben indul. A D2-es hajó január 2-án visz ismét utasokat.

Változott a vonatok közlekedési rendje a szilveszter és az újév miatt - közölte a MÁV. December 31-én az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi menetrend érvényes. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire figyelmeztettek a hatóságok. A termékek egy részét csak a kijelölt helyeken lehet megvásárolni. Felhasználni pedig december 31-én este 6 órától január 1- én reggel 6 óráig lehet. Évente 20-30 tűzeset történik az év végi tűzijátékok miatt.

Szamoán és Kiribatin köszöntötték elsőként az újévet. Utolsóként Amerikai Szamoán ünneplik 2019 kezdetét. Szamoán és Kiribatin közép-európai idő szerint 11 órakor kezdődött az új év, egy órával később már Új-Zélandon is 2019-et írtak. 13 órakor Tuvalun, egy órával később Ausztrália nagy részén is átléptek az új esztendőbe. Amerikai Szamoán közép-európai idő szerint kedden délben üdvözlik 2019-et.

Januártól fél évig Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Az ország Ausztriától veszi át és júliusban Finnországnak adja tovább a tisztséget. Az unióhoz 2007-ben csatlakozott Románia most először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

A boszniai Szerb Köztársaság belügyminiszterének lemondását követelték a vasárnap este tüntetők Banja Lukában. A tiltakozásnak a rendőrség különleges egysége vetett véget. A hatóságok több demonstrálót is letartóztattak.

Tokióban 10 nappal meghosszabbította a Nissan volt elnökének letartóztatását a bíróság. A vádhatóság szerint a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelem szerepelt az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett.

A Fülöp-szigetek középső részén már 68 halálos áldozata van a heves esőzések utáni áradásoknak és földcsuszamlásoknak. 17 ember eltűnt, 40 ezren átmeneti szálláson tartózkodnak. Számos régióba még nem jutottak el a mentőcsapatok.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×