eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csak egy év múlva emelkedhet a minimálnyugdíj összege - a nap hírei

Jövőre 149 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum 195 ezer forintra emelkedik. Kezdeményezi a Jobbik, hogy az önkormányzatok ne alkalmazzák gazdasági társaságaiknál a munka törvénykönyve új előírásait. Hatáskör hiányában nem nyomoz a rendőrség az MTVA székházánál történtek miatt. A nap hírei.

Januártól 149 ezer forint lesz a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum 195 ezer forintra emelkedik. Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülése után jelentette be, hogy a munkaadói és munkavállalói oldal képviselői kétéves egyezséget kötöttek, amelynek értelmében 2019-ben és 20-ban is 8-8 százalékkal emelkedik a két juttatás. A megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem fogadta el.

Legkorábban 2020 január elsejétől emelkedhet a minimálnyugdíj összege - írja a kormány döntése alapján a Menedzsment Fórum portál. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kabinet egy évvel elhalasztotta az öregségi nyugdíj legkisebb havi összegének növelését. A minimálnyugdíj összege tíz éve 28 500 forint, ami miatt nyugdíjas szervezetek és ellenzéki pártok is tiltakoznak.

Kezdeményezi a Jobbik, hogy az önkormányzatok gazdasági társaságai ne alkalmazzák a munka törvénykönyve új előírásait a túlóra mennyiségére és a munkaidőkeret emelésére. Varga Zoltán Péter, a Pest Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője elmondta: a párt azt is javasolja, hogy a települési és megyei helyhatóságok mellett a településeken működő magántulajdonú gazdasági társaságok se alkalmazzák a jogszabályt.

Hatáskör hiányában nem nyomoz a rendőrség az MTVA székházánál történtek miatt. A BRFK közleménye szerint a feljelentést a hatóság a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította. December 16-án az MTVA székháznál tartott tüntetés idején több ellenzéki képviselő bement az épületbe, ahonnan másnap reggel a biztonsági szolgálat emberei erőszakkal vezették ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost. A történtek miatt mindkét politikus feljelentést tett.

Összesen 150 milliárd forintot hívtak le 2018-ban a megyei jogú városok a kormány Modern Városok Programjából. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint 2019-ben tovább folytatódnak a fejlesztések, jelen pillanatban 135 milliárd forinttal tervezhetnek a megyei jogú városok helyi projektjeik és fejlesztéseik megvalósításához.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a kereszténydemokrata értékeket nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával. Jean-Claude Juncker a Welt am Sonntag című német lapnak úgy fogalmazott: állandóan vitatkozik Orbán Viktorral, és az Európai Néppártban kezdeményezte a Fidesz kizárását, de a tömörülés ezt elutasította. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált, hogy szerinte Jean-Claude Juncker már régen nem kereszténydemokrata politikus.

Elfogadta az olasz törvényhozás a 2019-es költségvetést, s egyúttal bizalmat szavazott a jobboldali Liga és a populista 5 Csillag Mozgalom alkotta kormánynak. A római kabinet első költségvetési tervezetét korábban visszautasította az Európai Bizottság, mert a korábban tervezettnél és javasoltnál magasabb hiányt okozott volna az így is tetemes adósságot hordozó olasz államháztartásban.

Németország több nagyvárosában rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a hatóságok szilveszterkor a terrorveszély miatt, és a nők elleni zaklatások megakadályozására. Több ezer fegyveres rendőr járőrözik majd az utcákon. A rendezvények területét kordonokkal veszik körül, a szigorúan ellenőrzött bejáratoknál pedig beton terelő elemeket helyeznek el a teherautós támadások elhárítására.

Németországban egy kaput betörve behajtott egy férfi autóval a hannoveri légikikötő repülőgép-parkolójába, de semmi nem utal arra, hogy terrortámadási célból tette. A huszonéves illető bódult állapotban vezette autóját, amelyet a rendőrség állított meg. Senki nem sérült meg.

Olaszországban már jövőre fizetős lehet a belépés Velence óvárosába. A római parlament által elfogadott költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a városok az idegenforgalmi adó helyett 2,5 és 5 euró közötti összegű belépti díjat szedjenek a turistáktól. Velencét csúcsidőben naponta 130 ezer látogató is felkeresi.

Szíriai célpontok támadását engedélyezte Iraknak Bassár el-Aszad szíriai elnök. Irak korábban már többször mért csapást a szomszédos országban a szélsőségesek állásaira, de eddig minden alkalommal meg kellett várnia Damaszkusz jóváhagyását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×