eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

1956-ra emlékezik az ország - A nap hírei

Megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett központi ünnepségek. A fővárosban számos lezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani az október 23-ai ünnepi programok miatt. A brüsszeli aggályok ellenére sem módosítja a jövő évi költségvetést Olaszország.

A Műegyetemen tartott megemlékezésekkel, majd a fáklyás felvonulással megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából szervezett központi ünnepségek. Rétvári Bence parlamenti államtitkár arról beszélt: Magyarország a hősök, a szabadságharcosok földje, Boross Péter volt miniszterelnök azt hangsúlyozta: az 1956-os forradalom egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt. A fáklyás menet a Szent Gellért térről a Bem térre vonult, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az összefogás fontosságát emelte ki. Az MSZP Nagy Imre néhai miniszterelnök szülővárosában, Kaposváron tartott megemlékezést. Kedden a Parlament előtt felvonják a nemzet lobogóját, Orbán Viktor kormányfő a Terror Háza Múzeum előtt mond ünnepi beszédet.

Az ellenzéki pártok és civil szervezetek a megemlékezés mellett megmozdulásokat is szerveznek a fővárosban. Az MSZP és a Párbeszéd politikusai a Nagy Imre szobornál koszorúznak. Később ugyanott a Demokratikus Koalíció is rendezvényt tart. A Liberálisok az új köztemetőben tartanak megemlékezést. A Jobbik a Bródy Sándor utcába, a Magyar Rádióhoz szervezte rendezvényét, míg a Corvin közben a Mi Hazánk Mozgalom tartja megemlékezését. Az LMP a Szent Gellért téren tart megmozdulást.

A fővárosban számos lezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani az október 23-ai ünnepi programokhoz kapcsolódón. Kedden is lesznek lezárások az Andrássy út több szakaszán. Október 23-án, kedd reggel 7 órától este 7-ig lezárják a Bem József teret, majd 8 órakor este 9 óráig a Pollack Mihály teret és a Bródy Sándor utcát a Szentkirályi utca és a Puskin utca között. Kedden délután fél öt és este 6 óra között a Szabadság és az Erzsébet hidat, illetve azok közvetlen környékét Pesten és Budán.

10 millió eurós támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán a Magyar Tudományos Akadémia, a Közép-európai Egyetem és a prágai Károly Egyetem. A 6 éves program arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen matematikai szabályszerűségek érvényesek a nagy hálózatokra a sejtekben zajló folyamatoktól az emberi agyon keresztül a Facebookig. Az eredmények hatással lehetnek számos tudományágra.

Alaptalannak tartja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. A szervezet csak azok esetében javasol változtatást, akik a Magyarországon kiadott uniós kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Az egészségbiztosítási alapkezelő a Népszava cikkére reagált, miszerint a kormányzat egy új jogszabály-javaslattal az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak.

A csapadékos időjárás hatására országszerte javult a levegő minősége. Az Országos Közegészségügyi Intézet azt írta: a mérőállomással megfigyelt településeken már mindenhol elfogadhatónak minősítették a levegő tisztaságát. Az elmúlt napokban a levegő magas szálló por koncentrációja miatt országszerte kifogásolt, néhány településen egészségtelen volt a levegő.

Tárgyalásokat sürget az Egyesült Államok és Oroszország között a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés megőrzéséért az Európai Unió. Az amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy felmondja az 1987-ben aláírt nemzetközi szerződést, mivel Oroszország megsérti annak előírásait. A Kreml szóvivője visszautasította a szerződés megsértésére vonatkozó vádakat, de nem sokkal később az orosz biztonsági tanács titkára együttműködést ajánlott a kifogásolt kérdésekben.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×