eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

Felújítás és bővítés vár az M1-esre - a nap hírei

Újabb felújítás kezdődik szeptemberben az M1-es autópályán.2500 katonát tud mozgósítani a honvédség, ha krízishelyzet alakulna ki a déli határkerítésnél. Jogosnak tartja a papok szexuális bűncselekményei miatti felháborodást a katolikus egyházfő.

Szeptembertől egy 43 kilométeres szakaszon megújul, majd 2021-től teljes hosszán három sávossá bővül az M1-es autópálya. Az innovációs és technológiai miniszter az Origónak hangsúlyozta: az érintett szakaszon nem a kátyúkat javítják ki, hanem teljes felújítást végeznek. Ezek várhatóan 2019 végére fejeződnek be. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kormány egyelőre nem tervezi harmadik sáv építését az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán.

Egyre népszerűbb Magyarországon az elektronikus fizetés - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról számolt be, hogy jelenleg 9 millió darab bankkártyát használ a lakosság, ezeknek háromnegyede alkalmas érintős fizetésre. Hozzátette: a Pénzügyminisztérium és a jegybank ösztönözni kívánja, hogy előtérbe kerüljenek az elektronikus megoldások az állam és a közműszolgáltatók felé történő befizetéseknél, illetve az állami kifizetéseknél is.

Ismét üzemel a paksi atomerőmű harmadik blokkja, amelyen rendkívüli karbantartást végeztek, mert meghibásodott egy szivattyú. A blokkot augusztus 14-én állították le. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy a berendezés cseréje után a 3. blokk újra a névleges teljesítményen működik.

A Magyar Honvédség 2500 katonája áll készültségben a saját szolgálati helyén, hogy mozgósítható legyen a határ védelmére, ha krízishelyzet alakulna ki a déli kerítésnél. A Magyar Idők honvédségi források alapján azt írja: az egységek tagjainak a riasztást követően hat órán belül az adott határszakaszra kell érkezniük, hogy segítsék a kerítés védelmét ellátó rendőri erők munkáját. A Magyar Honvédség erőinek nagy részét korábban már visszahívták a déli határról, mivel jelenleg más utakat keresnek a balkáni útvonalon a migránsok, illetve az embercsempészek.

A Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul a Demokratikus Koalíció a menedékkérők éheztetése ügyében. Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy bármilyen kormányrendeletre, törvényre hivatkozva a határhoz érkezők ne kapjanak enni. A politikus erkölcsi kötelességnek tartja, hogy a tompai és a röszkei táborban lévő összesen 120 ember, köztük gyermekek enni, inni kapjanak és megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek.

Romániában vizsgálatot indít az igazságügyi miniszter a legfőbb ügyész tevékenységéről. A tárcavezető azzal indokolta döntését, hogy nyilvánosságra került egy újabb titkos együttműködési megállapodás, amely a hírszerzés és a legfőbb ügyészség között jött létre. Korábban az igazságügyi tárca vezetőjének az ellenzék által bírált hasonló vizsgálata után váltották le korrupcióellenes főügyészt.

Jogosnak tartja a papok szexuális bűncselekményei miatti felháborodást a katolikus egyházfő. Az írországi látogatáson tartózkodó Ferenc pápa úgy fogalmazott: osztja az amiatt érzett fájdalmat és szégyent, hogy az egyházi hatóságok nem voltak képesek megfelelő büntetést kiróni a pedofil papokra. Leo Varadkar ír miniszterelnök a pápa segítségét kérte azért, hogy az egyház igazságot szolgáltasson az áldozatoknak.

Lemondta az amerikai külügyminiszter jövő hétre Észak-Koreába tervezett látogatását az elnök. Donald Trump azzal indokolta döntését, hogy nincs előrehaladás Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében, amiért Kínát okolta. A döntés meglepetést okozott, hiszen az elnök korábban sikeresnek mondta a júniusban Szingapúrban tartott csúcstalálkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Több ezer rohingja tüntetett a délkelet-bangladesi menekülttáborokban egy évvel az után, hogy tömeges menekülésre kényszerültek Mianmarból a hadsereg tisztogatási akciója miatt. A demonstrálók azt követelték, hogy biztonságosan visszatérhessenek mianmari házaikba. Mintegy 700 ezer rohingja menekült el egy éve Mianmarból Bangladesbe. A brutális támadásokat az ENSZ etnikai tisztogatásnak minősítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×