eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A pénzügyminiszter szerint jó felzárkózási pályán van Magyarország - Napinfo

A kormányfővel folytatott egyeztetés után dönt a főpolgármester az újraindulásáról. Görögországban feltehetően gyújtogatás okozta a pusztító erdőtüzeket.

A pénzügyminiszter szerint jó felzárkózási pályán van Magyarország, de az állami szolgáltatások minőségét még javítani kell. Varga Mihály a Bálványosi Szabadegyetem versenyképességről szóló beszélgetésén úgy vélte: a kis- és közepes vállalkozói szektor a feldolgozóipar területén nem, de a szolgáltatói szektorban versenyképes lehet a nagy cégekkel, ezért itt is lépéseket kell tenni.

A fával és szénnel fűtők is megkaphatják a téli rezsicsökkentést - tüzelő formájában. A kormány döntése azokat érinti akiknek a házába nincs bekötve a gáz vagy a távfűtés. Az igények összegzése után a kormány átutalja a szükséges pénzt a helyhatóságoknak, amelyek biztosítják majd a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot az érintett 800 ezer háztartásnak.

Jövőre a családok támogatására több mint 2000 milliárd forintot fordít az állam - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a családi otthonteremtési kedvezményre minden korábbinál nagyobb összeg, 242 milliárd forint szerepel a jövői évi költségvetésben.

Csökkent a természetes fogyás az első öt hónapban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint kevesebben születtek, ugyanakkor kevesebben is haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. Január és május között 35.542 gyermek született. 57.406-an haltak meg.

A közpénzek hatékony felhasználására vonatkozó előírások betartására hívta fel az ellenőrzött közintézmények figyelmét az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: az érintett 51 intézmény többsége nem tett lépéseket a gazdaságos, hatékony és eredményes feladatellátás követelményeinek kialakítására és ez hosszú távon az ország versenyképességét is gátolhatja.

Már az idén hatályba lép az adóváltozásokról szóló törvény több rendelkezése - hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium. Szeptembertől emelkedik a cigaretta jövedéki adója, már decembertől választható a kisvállalati adó, amelynél a bevételi értékhatár egymilliárd forintra emelkedik.

A kormányfővel folytatott egyeztetés után dönt a főpolgármester az újraindulásáról. Tarlós István a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszélgetésen elmondta: döntésében családja is nagy szerepet játszik majd, de minden esetben támogatja a kormány politikáját.

Pénteken hirdetik meg a felsőoktatási pótfelvételiket. A rendes eljárásban 75 ezer 230 hallgatót vettek fel a 108 ezer jelentkezőből. Az ELTE lett az idei felvételi legnépszerűbb intézménye, ott 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A képzések közül a mérnök-informatikus terület áll az első helyen.

Tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a közszférában dolgozók helyzetének rendezése és a cafetéria megszüntetése ügyében az ágazat érdekképviseletei. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: a költségvetési törvény már tizenegyedik éve változatlanul hagyta a közszolgálati illetményrendszereket, de a várható bérminimum-emelés kikényszeríti, hogy megszűnjön ez az illetménytábla.

Csaknem a teljes baloldal támogatja Németh Angéla jelenlegi alpolgármestert a szeptember 30-i időközi polgármester-választáson a főváros 15. kerületében. Németh Angéla közölte: a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, és a Szolidaritás Mozgalom jelöltjeként indul a kerületvezetői posztért, de támogatja őt a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok is.

Az Európai Központi Bank elnöke szerint főként a protekcionista törekvések veszélyeztetik az egyébként tartósnak és fenntarthatónak ígérkező euróövezeti gazdasági növekedést. Mario Draghi az EKB kormányzótanácsának ülése után elmondta: a növekedés ütemének fenntartása továbbra is indokolja monetáris ösztönzők alkalmazását, az EKB ezért is döntött az irányadó kamatlábak rekordalacsony szinten hagyása és az eszközvásárlási program csökkentett keretösszegű fenntartása mellett az év végéig.

Görögországban a hatóságok szerint komoly jelek utalnak arra, hogy szándékos gyújtogatás okozta a pusztító erdőtüzeket. A katasztrófa halálos áldozatainak száma már 83-ra emelkedett és sokakat eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A halottak között egy ír és egy belga állampolgár is van. Athén társégében a heves esőzések eloltották a lángokat, ugyanakkor a vihar áradásokat okozott az északi külvárosokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×