eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima Díjjal tavaly kitüntetett Keller András Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas érdemes művész, hegedűművész, karmester budapesti otthonában 2023. január 7-én.
Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

Keller András a visszalépéséről: megüzenték, ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani

A Concerto Budapest vezetője visszavonta a pályázatát, így érvénytelen lett a Zeneakadémia rektori posztjára kiírt pályázat. Keller András levélben ismertette döntése okait.

Ahogy az Infostart is megírta, Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest vezetője váratlanul visszavonta pályázatát a Zeneakadémia rektori tisztségére, így a pályázatot érvénytelenítette Csák János kulturális és innovációs miniszter. A tárcavezető a Mandinernek adott csütörtöki interjúban csak annyit árult el, hogy Keller András az őt ért méltatlan támadások és fenyegetések miatt lépett vissza, de később nyiévánosságra került az a levél, amelyet a zenész küldött a miniszternek.

A Mandiner megszerezte Keller András levelét, amelyben azt írta, hogy a Zeneakadémia rektori pályázatára azért jelentkezett, mert a magyar zeneélet kiemelkedő személyiségei kérték arra, hogy a vezetésével újulhasson meg a Zeneakadémia. Még a jelenlegi rektor, Vígh Andrea személyesen biztosította a támogatásáról, sőt a Zeneművészeti Bizottság elnökeként minden lehetséges segítséget megadott a Zeneakadémiának, és tagja volt a rektor tanácsadó testületének.

"Az elmúlt hónapokban rektor asszony támogatása ellenére a Zeneakadémia vezetése hónapokon keresztül lejárató rágalomkampányt indított ellenem a hazai és nemzetközi sajtóban, valamint a közösségi médiában. Minden ok nélkül sorozatosan értek aljas és alaptalan támadások, amelyek négy évtizedes pályám eredményeit és a személyemet kívánták besározni. A pályázatom nyilvánosságra hozatala után azt az üzenetet kaptam a szenátus felől, »ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani« velem szemben. Néhány nappal ezelőtt a Zeneakadémia egyik vezetője újabb fenyegetést juttatott el hozzám: abban az esetben, ha rektorrá választanának, világméretű lejárató kampányt indítanak és tüntetést szerveznek ellenem " – írta Keller András.

Szerinte a zeneművészet fő célja a humánum, a szeretet, és az emberi jó közvetítése, a lélek felemelése, és érzelmi világunk kiteljesítése, de a gyűlöletkeltés, rágalmazás és fenyegetés a legtávolabb áll a művészettől, méltatlan Liszt Ferenc szelleméhez, méltatlan a Zeneakadémia diákjaihoz és tanári karához, és méltatlan a magyar kultúrához.

"Pályázatom megvalósításához béke és konstruktív együttműködés szükséges. Mérlegelve a körülményeket, ebben a légkörben jelenleg nem megvalósítható a pályázatom, ezért azt a mai napon visszavonom. Több mint négy évtizedes pályám során minden energiámat és tehetségemet a magyar kultúra építésére szántam. Szívből remélem, lesz olyan feladatom a jövőben, amellyel az egész magyar zene ügyét szolgálhatom" – zárta a miniszternek címzett levelét Keller András.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×