eur:
390.69
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Magyar filmek a Helsinki Design Héten

A rendezvényen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli.

A Helsinki Design Hét (szeptember 8-17.) a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban. Az idei rendezvénysorozat központi témája a kreatív történetmesélés lesz, ezt tükrözi a fesztiválhét címe is: az „Egyszer volt, hol nem volt…”. A programsorozatban kiállítások, beszélgetések, partik, művészeti vásárok, nyílt napok, divatbemutatók és még sok minden más is szerepel.

A dizájneseményen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli kiállítóként, amely egyedüli magyar résztvevőként kapott meghívást a rangos rendezvényre. A “From Sketch to Screen” című tárlattal lesznek jelen, ami a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, gondolatvilágát és mondanivalóját ismerteti meg a szakmával és a nagyközönséggel. Öt animációs filmet mutatnak be a designhéten, amelyekben plasztikusan jelenik meg a METU hallgatók változatostechnikai tudása és művészi önkifejezése olyan univerzális témákban, mint a barátság, a magány vagy a bátorság. A kiállítás a történetmesélés erejét és az animációt, mint megjelenítési formát ünnepli. Az a cél, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az animációs filmkészítés világába, többek között a 2D-s, 3D-s, stop-motion és kísérleti megközelítésekbe, és ezzel közelebb kerüljenek az animációk végtelen, meseszerű világához.

Az animációs filmek mellett még egy hangsúlyos vonala lesz a kiállításnak. A látogatók végig kísérhetik a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködését Magyarország idei legnagyobb kulturális eseményével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal, amelyben a hallgatók órai feladatként kapott tervezőgrafikai, formatervezői és elméleti projektekkel vettek részt. A tárlat szeptember 8-án nyílik, és a Design Hét után még egészen október 13-ig látogatható lesz a Helsinki Liszt Intézetben.

A Helsinki Design Héten az alábbi animációs kisfilmeket és bábos mozgáspróbákat mutatják be.

Teljes filmek:

  • Bárczy Örs: Hey Deer!
  • Mészáros Bori: The Last Yeti
  • Rebák Tamás: Escape Velocity
  • Palotás Adél: Lights
  • Bartis Bálint: A paraszt és az uborkák

Mozgáspróbák:

  • Kiss Nóra és Jenei Dorottya: Házasbárd
  • Géczi Johanna és Graur Dóra: Édes Álom
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×