eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vénusz/Székesfehérvár//images/site/articles/lead/2023/07/1690811136-5n7cVgqA2_md.jpg
Nyitókép: Vénusz/Székesfehérvár//images/site/articles/lead/2023/07/1690811136-5n7cVgqA2_md.jpg

4000 euróért vásárolt meg Székesfehérvár egy fejet

Pannóniából származó, Székesfehérvárhoz köthető, ókori Vénusz-szoborfejet vásárolt egy belgiumi aukción a székesfehérvári Szent István Király Múzeum.

A témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy amint fény derült a szobor létére, a város azonnal megpróbálta "hazahozni" a 2-3. századi műtárgyat, amely az útlevele alapján egyértelműen Székesfehérvárhoz és környékéhez kötődik. Miután aukción sikerült megvásárolni a műtárgyat, a Szent István Király Múzeum gyűjteményébe került.

A városvezető jelezte, hogy a következő egy hónapban a múzeum látogatóközpontjában közszemlére teszik a szobrot, hogy bárki megtekinthesse a közpénzből megvásárolt értéket.

Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy

ez volt az első alkalom, amikor aukción visszavásároltak egy műtárgyat,

s szándékaik szerint a jövőben is így tesznek majd, ha a költségvetés engedi.

Belényesy Károly, a múzeum szakmai igazgatóhelyettese közölte, hogy júniusban bukkant fel a Rob Michiels bruges-i aukciósház katalógusában egy genti magángyűjteményből származó római kori tárgy: a feltehetően császárkori, pannóniai eredetű mészkő női fej származási helyeként Székesfehérvárt jelölték meg. Az eredetiségvizsgálat tanúsítványa szerint a műtárgy állapota jó, a mészkő női fej orra későbbi kiegészítés.

Mint mondta, igyekeztek közvetlenül a tulajdonostól megvásárolni a szoborfejet, de ő ragaszkodott az árveréshez, így végül ily módon 4000 eurót (mintegy 1,5 millió forintot) fizettek érte.

A 305 milliméter magas és 152 milliméter széles műtárgy csaknem egy hónap alatt érkezett Fehérvárra.

A szakember jelezte, hogy a kiállítás után alapos vizsgálatnak vetik alá a szobrot a Szépművészeti Múzeum közreműködésével: a roncsolásmentes neutronrezonancia-képalkotás kutatási módszer alapján elvégzett analízis, majd ezek eredménye szerint kezdődik a restaurálás.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×