eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Szeptemberben újra jön a felújított filmklasszikusok áradata

Szeptember 12. és 17. között rendezi meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi fesztiválját a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az immár hatodik alkalommal megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton az idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, továbbá ingyenes szabadtéri vetítéseket tartanak a bazilika előtt, a Szent István téren.

A rendezvényt szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható – olvasható az NFI közleményében.

A fesztivál kiemelt témája a Korda-univerzum lesz, a látványos közönségkedvenc filmek alkotója, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor rendező-producer születésének 130. évfordulója alkalmából.

A filmválogatás nemcsak Korda Sándor pályáját és fontosabb alkotásait mutatja be, hanem azt az izgalmas szellemi közeget, azokat a magyar és nemzetközi munkatársakat is, akik közreműködtek a második világháború utáni brit filmipar megteremtésében, többek között a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét és a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost.

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon nagyvásznon, felújítva lesz látható többek között Korda első világsikere, a VIII. Henrik magánélete, a Vivien Leigh és Laurence Oliver főszereplésével készült Lady Hamilton és az Orson Welles főszereplésével forgatott A harmadik ember.

A fesztivál további szekcióiban a sport és mozgókép témában láthatók alkotások, fontos női alkotók filmjei, továbbá a filmek visszarepítenek az időben, hogy bemutassák a 150 éves Budapestet és felidézzék a magyar közönség örök kedvencét, Latabár Kálmánt. A rendezvény külön szekcióban mutatja be az Emeric Pressburger néven Nagy-Britanniában világhírűvé vált, Oscar-díjas Pressburger Imre alkotásait is.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton kiemelt szakmai partnerei Martin Scorsese filmmegőrzést és filmrestaurálást támogató alapítványa, a The Film Foundation, a British Film Institute (BFI), a Cinématheque française és a Paramount Archívum.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×