eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Budapest Nagyregény

23 kortárs magyar író dolgozik a Budapest Nagyregényen

Nagyszabású irodalmi alkotás készül Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A kötet 23 írója – köztük Szabó T. Anna, Dragomán György és Grecsó Krisztián – az Ünnepi Könyvhéten beszélnek arról, hogy milyen kapcsolat fűzi őket a kerületükhöz és hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szövegeik.

A Budapest Nagyregény előkészületei már tavaly novemberben elindultak, és egészen idén novemberig tartanak. Ezt a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Budapest Könyvfőváros program keretében valósítja meg a Budapest Bank.

"Célunk egyrészt természetesen az, hogy egy olyan irodalmi újdonsággal rukkoljunk elő ezen a jeles évfordulón, ami megjelöli azt, hogy itt és most miként élünk, miként gondolunk a városunkra, miként tekintünk vissza a történelmére és miként képzeljük el a jövőjét is" – mondta az InfoRádióban Gáspár Máté, a Budapest Nagyregény projekt vezetője.

A folyamat elején megkérték a budapestieket, hogy osszák meg a történeteiket, és több csatornán személyes legendáriumot, helytörténeti anyagot gyűjtöttek. Ezt osztották meg azzal a 23 kortárs szerzővel, akiket a szakmai partnereken keresztül becsatornáztak. Az írók január óta dolgoznak a saját külön fejezeteiken, amelyek Budapest 23 kerületéről szólnak, ez adja ki a könyv egészét.

A megjelenést Budapest "hivatalos születésnapra", tehát 2023. november 17-re tervezik, és a karácsonyi könyves szezon egyik kuriózumának szánják. Meglehetősen terjedelmes kiadvány lesz, hiszen a 23 fejezet egyenként is egyforma súllyal, és egyenként is kellően kibontva jelentkezik.

A különböző szövegek harmonikus összeolvashatóságán a kötet vezető dramaturgja, Tasnádi István dolgozik a szerkesztőkkel, hogy a beérkezett szinopszisok, majd szövegrészletek alapján kapcsolódási pontokat fedezhessenek fel. A közös pontok a motívumkincsében, a kronológiában, a szereplőkben vagy a városi helyszínekben fellelhetők. Emellett az írókkal külön-külön és csoportosan is foglalkoznak azért, hogy az általuk feldobott lehetőségeket valóra is váltsák. A könyv tehát nem úgy lesz egy koherens egész, mint amikor egy alkotó munkáját viseli a regénye.

"Abban bízunk, hogy pont ez a sok hangulat, sokféle megközelítés lesz jellemző arra, hogy milyen is az a város"

– mondta Gáspár Máté.

A projekt vezetője azt mondta, eddig bármely előzetes kutatás, felmérés, beszélgetés alapján mindenki azzal jellemezte Budapestet, hogy "ilyen és meg olyan is", vagy "ha innen nézem akkor ezért szeretem, ha onnan, akkor pedig azért haragszom rá". Tehát nagyon sokszínű, nehezen tipizálható, összetett karakterű városról van szó, és bíznak abban, a 23 szerző ezt jól leképezheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×