eur:
394.9
usd:
370.48
bux:
65363.15
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 30: Andy Rourke of The Smiths attends the Meet Me In The Bathroom New York premiere at Webster Hall on October 30, 2022 in New York City. (Photo by Roy Rochlin/Getty Images)
Nyitókép: Roy Rochlin/Getty Images

Meghalt Andy Rourke, a The Smiths legendás basszusgitárosa

Elhunyt Andy Rourke, a Smiths egykori basszusgitárosa. A zenész, aki a legendás brit alternatív zenekar mind a négy albumán játszott, 59 évesen, hasnyálmirigyrákban halt meg.

Andy Rourke halálhírét barátja és korábbi zenésztársa, a gitáros Johnny Marr erősítette meg. Rourke, aki hosszú időn át küzdött betegségével, olyan ikonikus Smiths-dalokban működött közre, mint a This Charming Man vagy a There Is a Light That Never Goes Out – írta a BBC.

Johnny Marr szerint Rourke káprázatos basszusfutamai egészen egyediek és messziről felismerhetőek voltak. „Nemcsak a legtehetségesebb basszusgitáros volt, akivel szerencsém volt együtt játszani, hanem a legkedvesebb, legviccesebb srác, akivel valaha találkoztam. Andy elment, de zenei öröksége velünk marad” – fogalmazott Mike Joyce, a Smiths dobosa.

Az 1964-ben született Andy Rourke 11 évesen kötött barátságot Johnny Marr-ral, első közös zenekaruk a Freak Party volt. Aztán amikor Marr az énekes Morrissey-vel és Mike Joyce-szal 1982-ben megalakította a Smithst, kér másik basszusgitáros-jelölt meghallgatása után Rourke lett a kiválasztott.

A manchesteri Smiths a nyolcvanas évek meghatározó rockzenekarává vált, a brit alternatív rock ikonjává, olyan slágerekkel, mint a Heaven Knows I'm Miserable Now vagy a Girlfriend In A Coma. A csapat négy lemezt készített: a The Smiths 1984-ben, a Meat Is Murder 1985-ben, a The Queen Is Dead 1986-ban, végül a Strangeways, Here We Come 1987-ben jelent meg. Rourke-ot 1986-ban heroinfogyasztás miatt egy időre kirúgták a többiek, de két hét után visszatérhetett.

A Smiths történetének 1987-ben vége lett, Morrissey szólókarriert kezdett. Két évre rá Rourke és Joyce beperelte a Marr-Morrissey szerzőpárost, kevesellve a Smiths előadásai és stúdiófelvételei után nekik járó 10 százalékos jogdíj mértékét. Rourke-nak megítélte 83 ezer fontnyi összeget, de elég rosszul járt, hiszen a végsőkig pereskedő Joyce végül egymilliót kapott a korábbi jogdíjak után, és 25 százalékot a feloszlás után befolyó pénzekből.

Andy Rourke évtizedeken át tartó zenei pályafutása során dolgozott együtt a Pretendersszel, a Killing Joke-kal, Sinéad O'Connorral, Badly Drawn Boyjal. Két másik basszusgitárossal, Peter Hookkal (Joy Division/New Order) és Gary "Mani" Mounfielddel (Stone Roses) supergroupot alakított Freebass néven. Volt rádiós műsorvezető is az XFM rockállomásnál.

Hlálhírére reagálva mások mellett olyan ismert zenészek méltatták Rourke-ot a közösségi médiában, mint Mat Osman (Suede), Billy Bragg vagy Tim Burgess (Charlatans).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Nagy esés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Nagy esés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping a nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphatbet (Google), vagy az Apple. A piac közben úgy tűnik, hogy igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, hiszen Ázsiában nagyrészt emelkedtek a tőzsdék, és Európában is emelkednek a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×