INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

tokaj-hegyalja

fesztivál

szüret

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszédet mond a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén.

Elkezdődött Tokaj-Hegyalja egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiválja – képek

Infostart / MTI

A háromnapos szüreti napokra mintegy tízezer embert várnak a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő kisvárosba.

A programsorozat szombat délutáni megnyitóján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított, hiszen egy évnyi munka gyümölcsét szüretelik le a termelők.

Aki szőlőt ültet, az hosszú távon gondolkodik, a borásztatot vagy birtokot létrehozó gazdák pedig a gyermekeik és unokáik számára építik a jövőt – hangoztatta a kormányszóvivő. A szőlőművelést párhuzamba állítva a kormányzati munkával Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, a kabinetnek lehetnek és vannak rövid távon megoldandó feladatai, de hosszabb távon generációkban kell gondolkodnia.

Olyan fejlesztéseket és beruházásokat igyekszünk támogatni, amelyek a következő évtizedekben, sőt, évszázadokra határozhatják meg egy térség jövőjét – jegyezte meg. A borászati üzemeknek nyújtott több milliárd forint értékű támogatások vagy a térségi infrastruktúra-fejlesztések turisztikai és kulturális, egyházi szempontból egyaránt nagyon fontosak – mondta a kormányszóvivő.

Tokaj, 2022. október 1.
Szüreti felvonulás a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén.
MTI/Vajda János
Tokaj, 2022. október 1. Szüreti felvonulás a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén. MTI/Vajda János

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy húsz éve vált a világörökség részévé Tokaj-Hegyalja, a tokaji bor viszont mindig hozzátartozott a magyar identitáshoz.

Ebben a kiemelt turisztikai térségben folyamatosak a beruházások, megkezdődött a 37-es főút négysávosítása, megújult a tokaji Erzsébet-híd, szálloda épült Tokajban és hamarosan kerékpárral is körbe lehet majd tekerni a tokaji Kopasz-hegyet – sorolta a beruházásokat az államtitkár.

Nincs olyan borvidékünk, amelynek nagyobb hagyományai lenne, mint Tokaj-Hegyaljának – közölte a megnyitón Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint Magyarországon ez a borvidék rendelkezik a legnagyobb megújuló képességgel és innovációval, amely képes arra is, hogy a régi közösségek összetartása mellett újakat teremtsen.

Tokaj, 2022. október 1.
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén.
MTI/Vajda János
Tokaj, 2022. október 1. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén. MTI/Vajda János

A hagyományoknak megfelelően az eseményen a borvidék huszonhét településének vezetői jelképesen összeöntötték az általuk hozott egy kosár szőlőt: az úgynevezett szőlőösszeadási ceremónián egybeöntött szőlőtermésből készül el jövő nyárra a reprezentációs célokat szolgáló, kereskedelmi forgalomba nem kerülő borkülönlegesség, a "polgármesterek bora".

Az első alkalommal 1932-ben megrendezett, idén kilencvenéves szüreti napok számos koncerttel, előadással, kézműves vásárral, valamint világörökségi borvidék legjobb pincészeteinek borkínálatával várja a vendégeket. A rendezvény ingyenesen látogatható Tokaj főterén és a környező sétálóutcákon.

Tokaj, 2022. október 1.
Szüreti felvonulás a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén.
MTI/Vajda János
Tokaj, 2022. október 1. Szüreti felvonulás a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén. MTI/Vajda János
Tokaj, 2022. október 1.
Posta György polgármester, Nagy István agrárminiszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) koccint egy pohár borral a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén.
MTI/Vajda János
Tokaj, 2022. október 1. Posta György polgármester, Nagy István agrárminiszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) koccint egy pohár borral a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján Tokajban 2022. október 1-jén. MTI/Vajda János
Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018