eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Puskás Tamás igazgató ül a budapesti Centrál Színház nézőterén. A színház igazgatói posztjának betöltésére pályázatot írtak ki, miután az intézményt 2003 óta vezető Puskás Tamásnak június 30-án lejár a megbízatása.
Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

Puskás Tamás: nagyon közelről tarkón lőtték a Centrál Színházat

Több nyilvántartásba vett, közhasznú jogállású előadó-művészeti szervezet sem kapott támogatást az előadó-művészeti célú támogatási programból, köztük az Átrium Színház, Pintér Béla és Társulata, a Proton Színház, valamint a kiemelt minősítéssel rendelkező Centrál Színház – jelezte a kulturális és innovációs miniszternek és a kulturális államtitkárnak címzett nyílt levelében a Független Előadó-művészeti Szövetség, amely a színházak fennmaradásáért a támogatások megítélésére kéri a döntéshozókat. A Centrál Színház igazgatója érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a teátrum 250 millió forinttól eshet el.

Magyarországon a színház, miként az egészségügy vagy a tömegközlekedést, közszolgáltatás, ami azt jelenti, hogy nem a piaci árát fizetjük meg annak, hogyha megoperálnak minket, és nem a piaci árát fizetjük meg a metró- vagy buszjegynek, hanem egy jelentős mértékben csökkentett árat – kezdte Puskás Tamás, hangsúlyozva: Magyarországon minden színház állami- és/vagy és önkormányzati támogatásban részesül, és általánosságban jóval nagyobb részben támogatásból él, mint jegybevételéből. Mindez viszont nem igaz sem a Centrál Színházra, sem általában a „tao-felnövesztette” magánszínházakra, azzal együtt, hogy a jelenlegi helyzetben ezek sem nélkülözhetik az állami segítő kezet – fűzte hozzá a színházigazgató, aki szerint ez régen, a tao idején arányosan és helyesen valósult meg.

Mint fogalmazott, „az ősbűnt 2019-ben találjuk”, amikor az egyébként kiemelt minősítésű előadó-művészeti egység, a Centrál Színház kikerült abból a rendszerből, ahol arányosan volt támogatva – akár a Katona József Színházhoz, akár a Madách Színházhoz, vagy bárkihez mérve. Így a teátrum három éve, miután nem rendszerszerűen támogatják a működését, minden évben kérelmezte (pályázat útján) – és eddig meg is kapta – azt a 250 millió forint támogatást, amire egy 2020. május 4-én született szerződés ígéretet vállalt.

Június végén, nehézkes utánajárást követően azonban kiderült, idén nem fog megérkezni a pénz július elején – ismertette Puskás Tamás, aki szerint ez egy olyan lépés, amit egy futballmeccsen piros lappal díjaznának.

„Olyan felrúgása a játékostársnak, ami megengedhetetlen.”

A színházigazgató azt is kiemelte, hogy egy olyan színháznak, amely legnagyobb részt a jegybevételéből él, mint a Centrál, és olyan magas jegyárakat kényszerül szabni, mint amilyen egyedül az Operában érvényesül Magyarországon, annak az, hogy pont a nyári időszakban, amikor zárva tart, tehát nincs semmilyen bevétele, amiből gazdálkodni tudna, ugyanakkor a dolgozói bérét és a számláit fizetni kell, az

egyenlő azzal, hogy „nagyon közelről tarkón lövik”.

Ami a folytatást illeti, Puskás Tamás közölte: azon túl, hogy jelezték „a Centrálért felelősséggel bíró” fővárosnak – aminek az épületében működnek, amivel a privatizációs szerződést kötötték és jelenleg is közszolgáltatási szerződésben állnak – „ezt a botrányt”, a kulturális tárcához, illetve államtitkársághoz fognak fordulni azzal kapcsolatban, hogy miért történhetett mindez. Ha kapnak segítséget innen vagy onnan, akkor megoldódik a helyzet, ha nem, akkor nem lesz más választásuk, mintsem megpróbálnak valahogyan túlélni az őszi nyitásig, és akkor, minként eddig is, alapvetően a nézők kegyére bízva magukat, a jegybevételből próbálnak majd gazdálkodni, ami majdnem a lehetetlennel határos – fogalmazott az igazgató.

A teljes beszélgetést meghallgathatja alább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×