eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Budapest, 2020. november 9. Az Átrium esti kivilágításban a II. kerület, Margit körút 55. szám alatt. Az intézmény ad helyet az Átrium Színháznak és az Átrium Bisztró elnevezésű étteremnek. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

150 milliós mentőövet dob a főváros a magánszínházaknak

A hírről Karácsony Gergely számolt be csütörtök reggel a közösségi oldalán.

A főpolgármester Facebook-bejegyzésében ugyanakkor kiemeli, hogy a főváros képtelen átvenni az államtól ezeknek a színházaknak a tartós támogatását, mert nincs rá pénzük. Emlékeztet, az érintett intézmények a korábbi tao-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.

A Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata, hogy biztosítsa a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését, amelyeket szintén súlyosan érint az elszabadult infláció, az energiaköltségek drágulása. „Ugyanakkor morális felelősséget érzünk a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért, ezért is lett része a 2020-ban megkötött kormány–főváros közötti színházi megállapodásnak a független színházi műhelyek állami támogatása” – írja Karácsony Gergely.

A helyzet tarthatatlansága miatt egy kulturális mentőöv programot hoznak létre, aminek az idei évre része egy 150 millió forintos alap – olvasható a posztban, amiben a főpolgármester ismételten hangsúlyozza, hogy a főváros nem tudja átvenni az állam szerepét és felelősségét.

Budapest 2023-ban ünnepli majd a 150. születésnapját. Ennek az évnek a főváros kulturális sokszínűségében rejlő értékek bemutatásáról, nem pedig a bezáró színházakról kell szólnia – jegyzi meg a városvezető –, amiben nem csupán az a főváros által fenntartott színházakra, hanem minden fővárosi műhelyre számítanak.

A kultúráis mentőöv részletei a következők:

  • Az idei évre a főváros költségvetésében szereplő saját fenntartású színházak finanszírozásának átütemezésével létrejön egy egyszeri visszatérítendő (amennyiben a kormányzati támogatás folyósításra kerül) támogatást biztosító 150 millió forintos alap a független és magánszínházak működési költségeinek támogatására.
  • A budapesti színházvédelmi alapból azok a színházi műhelyek kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg. Amennyiben a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni.
  • A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki a főváros az érintett intézményekkel való konzultáció után. A részletszabályok kidolgozásának folyamatában felmérés készül arról, hogy a fővárosi független és magán színházi műhelyek számára milyen mértékű működési nehézséget okoz a kormányzati támogatás elmaradása, illetve annak jelentős csúszása.
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×