eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A nézőtéri székeket szerelik a helyükre a felújítás alatt álló Magyar Állami Operaházban 2022. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Rejtélyes időkapszulát találtak az Operaházban

A több mint százéves leveleket 1948-ban rejtette el valaki a most felújított épületben.

A Magyar Királyi Operaház 1884-ben nyitotta meg kapuit. A világháborúkat is túlélve, több felújítás után Ybl Miklós eredeti tervei alapján Zoboki Gábor, Ybl-díjas építészmérnök irányításával, ötéves munkával nyerhette vissza az épület eredeti pompáját.

A hirado.hu idézi a felújítást vezető szakembert, aki azt mondta, hogy "tulajdonképpen össze kellett költözni Ybl Miklóssal. Meg kellett tanulni, hogy a ház hogyan működött, és hogyan lehet hozzányúlni. Ismerni kell az épület teljes anatómiáját ahhoz, hogy az ember ne ártson, hanem javítson, ha tesz valamilyen beavatkozást.” Ybl Miklós 11 évig rajzolta a házat, több ezer terv, vázlat, skicc fellelhető, de az, amiből a ház megépült nincs meg.

A felújítás során előkerült „időkapszulákról” is mesélt, mint például a jelmeztervezők szobájának falán felfedezett Lotz Károly-vázlatokról, és a nyitás előtt egy hónappal megtalált levelekről. „A királyi páholy felett találtunk két hatalmas hűtőszekrény méretű dobozt, bennük leveleket. Kézzel írt operaházi levelezés volt zenészekkel, támogatókkal, amelyek az 1880-es és 1890-es években íródtak. Mindezt 1948. július 10-én négy munkás rejtette el a mennyezetben és – mint egy igazi palackpostában – levelet is hagytak, amelyben üdvözölték a későbbi megtalálót” – mesélte Zoboki Gábor. Az építész beszélt a megtalált Feszty-képekről is, amelyek sorsán, rossz állapotuk miatt, még gondolkodnak a restaurátorok.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×