eur:
389
usd:
357.22
bux:
73235.2
2024. július 22. hétfő Magdolna
Helyreállítást előkészítő munkálatokat végeznek a párizsi Notre-Dame székesegyházon 2019. október 15-én. A gótikus katedrális huszártornya és gerendázata megsemmisült az április 15-i tűzvészben. Szakemberek szerint a helyreállítás mintegy öt évet vesz majd igénybe.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ősi szarkofágra bukkantak a Notre-Dame alatt – képek

A régészeti leletek kora a 14. századig nyúlik vissza.

Ősrégi ólomszarkofágra leltek a régészek a Notre-Dame-Székesegyház alatt. A 2019-es pusztító tűzvész után jelenleg is felújítás zajlik az épületben. Az ásatást elővigyázatossági intézkedésként rendelték el a Notre-Dame 100 méter magas fából készült tetőgerincének helyreállítása előtt – idézi CNN hírét a Travelo.hu.

„A kereszthajó padlózata figyelemre méltó, tudományos színvonalú maradványokat tárt fel” – mondta Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter, majd hozzátette, hogy az ásatási munkálatokat március 25-ig meghosszabbították. Az ásatási hely egy 18. századi köves réteg alatt fekszik, de néhány mélyebb szint a 14. századig, néhány pedig a 13. század elejéig nyúlik vissza – közölte a Kulturális Minisztérium.

A régészek szerint az ólomszarkofág valószínűleg egy magas rangú személyé volt a 14. században. Az ásatás közben egy gödröt is feltártak közvetlenül a katedrális padlója alatt, amely valószínűleg 1230 körül készült, amikor a Notre-Dame is épült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tépni kezdték az európai részvényeket

Tépni kezdték az európai részvényeket

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthatunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is emelkedhetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 04:00
×
×
×
×