eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Horia-Roman Patapievici román fizikus, író, esszéista (j), miután átvette a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapította Petőfi-díjat Hernádi Zsolttól, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójától és Schmidt Mária történésztől, a XXI. Század Intézet főigazgatójától az elismerés átadóünnepségén a Terror Háza Múzeumban 2021. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Horia-Roman Patapievici kapta az idei Petőfi-díjat

Horia-Roman Patapievici fizikus, író, esszéista vehette át csütörtökön a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapította Petőfi-díjat a Terror Háza Múzeumban.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter - akinek gondolait Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója olvasta fel - levelében kiemelte: újra és újra emlékeztetni kell az embereket a szabadság értékére, még akkor is, ha annak alkotmányos feltételei adottak, és látszólag semmi sem fenyegeti. Erre a legjobb emlékeztetők azok, akik a szabadság hiányának idején bátran küzdöttek a szabadságért - írta.

Tallai Gábor a kitüntetettet méltatva megemlítette, hogy Horia-Roman Patapievicit az 1989. decemberi romániai forradalom idején az utcáról vitték el és tartóztatták le.

Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója arról beszélt: a Petőfi-díjat azoknak a hősöknek alapították, akik szembeszálltak az idegen hatalommal, és "lenyűgöző bátorsággal őrizték meg a szabad gondolkodás képességét".

Budapest, 2021. december 9.
Horia-Roman Patapievici román fizikus, író, esszéista a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapította Petőfi-díj idei kitüntetettje az elismerés átadóünnepségén a Terror Háza Múzeumban 2021. december 9-én. 
MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×