INFORÁDIÓ
2021. december 9. csütörtök
Natália

mély levegő

regény

könyv

halász rita

Családanyaként kezdett családon belüli bantalmazóról szóló regénybe Halász Rita

Családanyaként kezdett családon belüli bantalmazóról szóló regénybe Halász Rita

Meg kellett tanulnia, mi a regényíróidő. A Mély levegőből többrészes film is készülhet.

Mély levegő című regényével Halász Rita nyerte idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A regény érzékenyítően ábrázolja a családon belüli nemi egyenlőtlenségek, erőszakos cselekedetek hétköznapi megvalósulását és egyéni pszichés következményeit.

A könyv márciusban felkerült a Libri-díjak tízes listájára, így a szerző számított rá, hogy érkezhet valamilyen elismerés, és mivel a Margó-díj az első köteteseknek szól, így már nem volt annyira meglepve Halász Rita.

"Persze nagyon örültem, mert ennek a könyvnek ez a díj azért nagyon helyén van, nem fogok szorongani. Nagy volt az örömöm" – árulta el az InfoRádiónak Halász Rita.

Hogy miért kezdett egyáltalán ennek a könyvnek a megírásába, arról így vallott: "Nyolc évvel ezelőtt döntöttem el, hogy író szeretnék lenni. Több történet volt a fejemben, 3-4 regénynyi anyag. Nem volt egyértelmű, hogy mi lesz az első. Először egy írószemináriumra kezdtem járni Kukorelly Endréhez.

Amikor elkezdtem történeteket írni, pont a Mély levegőből, akkor úgy éreztem, hogy ezek nem jók, és félretettem őket négy évre.

Akkor úgy is éreztem, nem akarok regényíró lenni, hanem kisebb szövegekkel kísérletezem. Négy évre rá aztán már úgy éreztem, a hosszabb szövegeim is működnek."

Igen ám, csak akkor már volt egy másik regénytémája, és azt kellett eldönteni, melyik könyvével foglalkozzon 2-3 évig, ráadásul amikor már eldőlt, hogy a bántalmazás témájával foglalkozik, külön nehézséget okozott neki, hogy "váltson"; férje és gyermekei vannak, nem maradhat benne a könyvbéli párbeszédekben.

"Meg kellett tanulnom, hogy el kell különíteni a regényíróidőt és a jelen idejét" – szögezte le.

A történet ott kezdődik, hogy Vera a harmincas éveinek közepén jár, két gyermekével és az apjával egy autóban ül a téli Budapesten, a nő a gyermekekkel épp hagyja el a férjét. A könyv az akkor kezdődő egy évet dolgozza fel.

"Az első fejezetet harmincszor írtam újra, nem túlzok. Addig dolgoztam rajta, amíg a hang, amit elképzeltem a nőnek, létrejött."

El kellett döntenie, mennyire beszéljen a nő csúnyán, milyen szavakat használjon, ezt követően már "nem ugrált" a fejezetek között, lineárisan haladt az alkotáskor.

A műből a tervek szerint hatrészes filmsorozatot készít a Black Lemon Films.

"Készülhet, de még azért ez folyamatban van. Opciós szerződést írtunk alá, de hogy ebből mikor és hogy lesz film, arról még nem lehet beszélni."

Halász Rita szerint a téma az utcán hever, de nyolc éve még azért nem így volt, ráadásul túlságosan előtérbe került a "me too", akkor pláne pihentetni kellett az írást. Közben persze sok érintettel beszélt afféle interjús formában.

Ma már egy új köteten dolgozik – három a fejében is van –, de lehet, hogy lesz még folytatása a Mély levegőnek. Most nem akar vele foglalkozni.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Halász Rita Margó-díjas első regényéről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018