eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kovács Ákos zenész az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának és a világesemény 12 hírnökének sajtóbemutatóján Budapesten a D50 Kulturális Központban 2021. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kovács Ákos: írás közben új tüzek lobbannak

Novelláskötettel jelentkezett Kovács Ákos.

A népszerű énekes, dalszerző Ezt nem lehet megúszni című kötete az elmúlt két évtized terméséből tizenhét írást tartalmaz.

"Előbb érdekelt az irodalom, mint a zene. Mindig a dalforma foglalkoztatott, katarzist mindig a leírt vagy a színházban kimondott szó hozott számomra. Nem is tartom magam zenésznek, igaz, folyamatosan zenészekkel dolgozom együtt" - mondta az 53 éves Kovács Ákos a könyvbemutatón.

Juhász Anna irodalmár az eseményen azt emelte ki az Ezt nem lehet megúszni című kötetről, hogy az írások nagyon mélyre mennek, őszinték, beavatnak a szerző érzéseibe, abba, miként látja ő a világot és saját magát. Mint fogalmazott, a novellákban benne vannak Krúdy utazásai, Tolsztoj, Hrabal hatása, az írásokban szó esik apákról, útkereső férfiról, nőkről, párkapcsolatról, veszteségről, történelemről, de benne van a 21. század is. "Ákos rajongással fordul az elemek, az ég, a víz, a szeretet felé" - tette hozzá.

Kovács Ákos kiemelte: szerinte mindent úgy tanulunk meg, hogy próbálunk valakinek a nyomdokaiba lépni. "Ezek jelei tetten érhetők a novelláimban. Updike párkapcsolati konfliktusai biztosan benne vannak, akárcsak Márquez mágikus realizmusa. Sokszor akkor írok, amikor elutazok valahová".

A szerző elmesélte, hogy A taxis című novellából kisjátékfilmet készít, a forgatás kedden este fejeződött be. Megjegyezte, hogy ez a novella egy másikat is generált, a Magunk maradtunk címűt, amelyben szülei, nagyszülei levelezéseit is felhasználta.

"Az írás olyan gyötrő szenvedély, hogy közben új tüzek lobbannak, új irányokat kap az ember. Átalakulhat a nyelvezet, a hang, helyet cserélhetnek szereplők, egy ponton a figurák önálló életre kelnek"

- fűzte hozzá Kovács Ákos.

A kötet szerkesztője, Helfrich Judit elmondta: arra törekedtek, hogy az egész egy történetet mondjon el, de a végén maradjanak ott a nyitott kérdések a folytatásról.

Kovács Ákos zenei pályafutása több mint három évtizede tart, bemutatkozott már költőként, színészként és rendezőként. Színházi munkái, Krúdy-hangoskönyve és Arany János-estje, öt verseskötete, valamint Visszaszámlálás címmel képes önéletrajzi könyve is megjelent. Az Ezt nem lehet megúszni az első prózakötete.

Kovács Ákos pénteken az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×