eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Várkapitányság Nzrt.

Teljesen új állandó történelmi kiállítás nyílik Vármúzeumban

Péntektől látható a Budavári Palota újkori történetét bemutató megújult állandó kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában.

A Budavári Palota az ország történetének egyik emblematikus épülete, amelynek teljes, a középkortól az 1960-as évekig ívelő története megismerhető a BTM Vármúzeum palotakiállításán.

A déli összekötő szárny helyreállítása miatt átmenetileg zárva tartó, a Budavári Palota újkori történetét bemutató, új tárgyakkal és a hozzájuk fűződő történetekkel megújult tárlat péntektől látogatható - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A tárlat a múzeum főlépcsőházának szintjein egy függőleges időtengely mentén szerveződik. A BTM Vármúzeum pinceszintjén található a középkori királyi palota történetét, feltárt töredékeit és helyreállított tereit bemutató rész. A most újra nyíló, újkori történettel foglalkozó kiállításrész a földszinten indul, s 1686-tól - Buda töröktől való visszafoglalásától - az 1860-as évekig kíséri nyomon az épület kiépítését.

Az I. emeleten a XIX-XX. század fordulóján, a historizmus idején jelentősen kibővített palota ismerhető meg napjainkig.

A palota egykori terei, dekorációjának és berendezésének megőrzött emlékei, látképek, fényképek, szobrok, építészeti tervek és rekonstrukciós részletek idézik fel az épület változatos történetét, 3D-s animáció mutatja be a palota építési fázisait, emellett érintőképernyők és digitális képkeretek várják a látogatókat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×