INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

fertőd

esterházy-kastély

felújítás

átadás

A fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnya az átadóünnepségén napján 2021. július 18-án. Az új szárnyban három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.

Átadták az Esterházy-kastély kétmilliárd forintból felújított szárnyát - fotók

Infostart / MTI

Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás, az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok - Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.

Az átadón és kiállításmegnyitón részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint köszöntötték Esterházy Antal herceget és feleségét, Esterházy Svetlanát.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője az átadón mondott beszédében azt emelte ki, hogy Esterházy "Fényes" Miklós volt az a mecénás, aki révén a 18. században a kastély és környezete kiérdemelte a "magyar Versailles" elnevezést.

Hozzátette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban hirdette meg a kastély felújítását. Az a cél vezérelte a magyar kormányt, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen - fogalmazott.

Kiemelte, hogy e cél elérése egy újabb mérföldkőhöz érkezett a felújított nyugati szárny átadásával.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy "az építkezés hitvallás, aki maradandót épít, az a jövőnek épít".

Felidézte, hogy a kastély nyugati szárnyában a 20. század második felétől egy középiskola működött. A munkálatok során több mint ezer négyzetméteren újították meg az épületrészt, amely alkalmas kiemelt műtárgyak bemutatására is.

Az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár című kiállításban 52 festmény látható, amelyek közül 51 a Szépművészeti Múzeum állományából származik, az Esterházy-porcelánkabinetben pedig majdnem 400, a fertődi Esterházy-kastély gyűjteményéből kiválasztott porcelánt állítottak ki, amelyek között ritka és egyedi darabok is megtalálhatók - részletezte.

Hozzátette, hogy a patkószárny időszaki kiállítások bemutatására ad lehetőséget.

Varga Judit igazságügyi miniszter az Idővonzatok - Modulated Time című, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös kiállításának megnyitóján azt mondta, hogy Eszterháza hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amelyre ma is van igény. Hozzátette, hogy a két művész a modern kor egzisztenciális kérdéseire keresi a válaszokat, művészetük pedig olyan egységben van, mint egy kirakós darabjai.

A felújított kastélytereket július 21-től lehet megtekinteni.

A megnyitót követően a vendégek a Marionettszínházban Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész koncertjén vettek részt.

Fertőd, 2021. július 18.
Áder János köztársasági elnök (b2 és felesége, Herczegh Anita (b3), Varga Judit igazságügyi miniszter (b5), Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b), Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője (b4), Szmrecsányi Boldizsár (művésznevén Boldi) szobrászművész (j2) és Incze Mózes festőművész (j) a csaknem kétmilliárd forintból felújított fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának átadóünnepségén a kastély díszudvarán 2021. július 18-án. Az új szárnyban három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.
MTI/Filep István
Áder János köztársasági elnök (b2 és felesége, Herczegh Anita (b3), Varga Judit igazságügyi miniszter (b5), Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b), Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője (b4), Szmrecsányi Boldizsár (művésznevén Boldi) szobrászművész (j2) és Incze Mózes festőművész (j) a csaknem kétmilliárd forintból felújított fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának átadóünnepségén a kastély díszudvarán 2021. július 18-án. Az új szárnyban három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet. MTI/Filep István
Fertőd, 2021. július 18.
A fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnya az átadóünnepségén napján 2021. július 18-án. Az új szárnyban három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.
MTI/Filep István
A fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnya az átadóünnepségén napján, 2021. július 18-án. MTI/Filep István
Fertőd, 2021. július 18.
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész kiállításának megnyitóján a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában 2021. július 18-án. Az új szárnyban három kiállítás kapott helyet: az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint Szmrecsányi Boldizsár (művésznevén Boldi) szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata. A csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárny átadóünnepségét a kiállításmegnyitó előtt tartották.
MTI/Filep István
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész kiállításának megnyitóján a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában 2021. július 18-án. MTI/Filep István
Fertőd, 2021. július 18.
Árvai-Józsa Kitty művészettörténész beszédet mond az Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet kiállítás megnyitóján a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában 2021. július 18-án. Az új szárnyban három kiállítás kapott helyet: az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint Szmrecsányi Boldizsár (művésznevén Boldi) szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata. A csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárny átadóünnepségét a kiállításmegnyitó előtt tartották.
MTI/Filep István
Árvai-Józsa Kitty művészettörténész beszédet mond az Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet kiállítás megnyitóján a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában 2021. július 18-án. MTI/Filep István

Nyitókép: MTI/Filep István
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018