INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

tavaszi fesztivál

gy. németh erzsébet

káel csaba

György-Rózsa Sándor Toldi Miklós (k) szerepében játszik, körülötte az Experidance társulat táncosai táncolnak Szarka Gyula és Arany János: Toldi című zenés költeményének próbáján a budapesti RAM Colosseumban. Az előadást Meskó Zsolt rendezte, koreográfusa Román Sándor az Experidance együttes vezetője. A darab bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 23-án lesz.

A kormány kiszállhat a tavaszi fesztiválból

Infostart

Helyette saját fesztiválokat indíthatnak Káel Csaba vezetésével. Budapest ennek ellenére megtartja a rendezvénysorozatot.

Az Orbán-kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal – írja a Népszava.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brandet és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából – válaszolta a Népszava kérdésére Gy. Németh Erzsébet. A kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta,

Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi, állam által felkért szervezője tájékoztatta a kormány döntéséről, az okokról nem adott tájékoztatást.

Legutóbb hároméves szerződés volt érvényben a tavaszi kulturális eseménysorozat és az őszi fesztivál szervezéséről a felek között, ez decemberben lejárt. Káel Csaba azt mondta az önkormányzati vezetőnek, hogy a kormány a bejáratott fesztiválok helyett Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket és Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivált szervez a MÜPA vezérigazgatója szervezésében.

A városvezetés a kormány kivonulása ellenére folytatná a tavaszi fesztiválozás hagyományát, de kissé változtatnának az irányon. A főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének új, alternatív művészeti ágak bevonásával. A márkanév a főváros tulajdona.

Nyitókép: György-Rózsa Sándor Toldi Miklós (k) szerepében játszik, körülötte az Experidance társulat táncosai táncolnak Szarka Gyula és Arany János: Toldi című zenés költeményének próbáján 2013 tavaszán. MTI Fotó: Kallos Bea
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018