eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Helyreállítást előkészítő munkálatokat végeznek a párizsi Notre-Dame székesegyházon 2019. október 15-én. A gótikus katedrális huszártornya és gerendázata megsemmisült az április 15-i tűzvészben. Szakemberek szerint a helyreállítás mintegy öt évet vesz majd igénybe.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Különleges épületkövek után kutatnak a Notre-Dame újjáépítéséhez

Kiterjedt geológiai felméréseket végeznek a francia kőfejtőkben.

A 2019-es tűzvészben megrongálódott 12. századi gótikus templom rekonstrukcióján dolgozó szakértők geológusokkal egyeztetve keresnek olyan köveket, amelyek esztétikailag és fizikailag is egyeznek a tűzvészben megsérültekkel.

A helyreállításért felelős testület szerint a munkálatokhoz

jóval nagyobb mennyiségű kőre van szükség, mint amennyit egy történelmi épület normális rekonstrukciója igényelne.

A múlt nyáron indított program részeként kiterjedt geológiai felméréseket végeznek a francia kőfejtőkben.

A székesegyházat 1163 és 1345 között építették a Párizsi-medence térségéből, 41-48 millió éves kőzetrétegből származó mészkövet használva. A francia főváros körüli kőfejtők egy részében még ma is bányásznak ilyen köveket, amelyek alkalmasságát már vizsgálják a szakemberek.

A helyreállítási munkálatok a tervek szerint az év közepéig tartanak.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot.

Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély, szabad utat adva a tényleges felújítás megkezdésének.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×