eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk
Harag AnitaRuzsovics Dorina/divany.hu
Nyitókép: Ruzsovics Dorina/divany.hu

Évszakhoz képest hűvösebb: kiosztották a Margó-díjat

Harag Anita gyerek-, illetve fiatal szemmel megmutatott családtörténeteit találta a legjobb első könyvnek a zsűri.

Az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetéért Harag Anita kapta az idei Margó-díjat – közölték a szervezők az MTI-vel.

A legjobb első prózakötetért járó díjat hatodik alkalommal adták át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Az elismerés mellé félmillió forint, próbafordítás, tárcasorozat, bemutatkozás a Müpa 2021–2022-es Literárium-sorozatában és a Bookline 15 millió forintos médiatámogatása is jár.

Harag Anita novellái hol a gyerek, a kamasz vagy a fiatal felnőtt nézőpontjaiból mutat meg családtörténeteket.

Nyelvezete minimalista, elbeszélő technikája sűrű, szereplői szinte életre kelnek.

A kötet címében megjelenő hűvösség a mindennapi kapcsolatokban megjelenő távolságokra is utal – írja a közlemény.

2020-ban 19 első próza kötetet jelöltek a kiadók és a szerzők a díjra, amelyek közül a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Harag Anita könyve mellett Babarczy Eszter A mérgezett nő című novelláskötete és Hegyi Ede A senki című regénye került az élmezőnybe.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám és Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója voltak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×