eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Magyar Állami Operaház épülete az Andrássy út 22-ben. Az Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Leállása alatt heti négy közvetítéssel jelentkezik az Opera

Az intézmény alternatív megoldásokkal igyekszik pótolni a koronavírus-járvány miatt elmaradó programokat az elkövetkező öt hétben.

Az Opera az intézményben felfüggesztett próbafolyamatok miatt hívta életre a Maszkabál Program névre keresztelt, fertőzésveszély nélkül lebonyolítható "operai mentőcsomagot", amelynek célja, hogy a művészek egészségének fokozott biztosítása mellett se hagyja az intézmény közönségét operaélmény nélkül.

A kezdeményezés részeként az Operaház szeptemberben az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terméből, októbertől pedig a Hevesi Sándor háziszínpadról közvetít Facebook-oldalán heti négy alkalommal ingyenes áriaesteket, operakivonatokat és kamaraprodukciókat.

A három elemből álló sorozat első pillére a címadó Maszkabál, amelyben az Opera egy-egy énekese ad exkluzív áriaestet. A szombaton és vasárnap 20 órától látható program első fellépője szeptember 20-án este Sümegi Eszter szoprán lesz. A művészek által összeállított, csaknem 60 perces műsorban a főszereplőhöz minden alkalommal további két énekes is csatlakozik. Egyikük kamaraénekes - az első estén László Boldizsár tenor -, másikuk tehetséges pályakezdő, akinek kilétére az előadáson derül fény. Az Opera korrepetitorai - az első esten Szennai Kálmán - által zongorán kísért közvetítések műsorvezetője Ókovács Szilveszter főigazgató.

OperaSzerda! címmel az Opera öt héten át minden szerdán 20 órától bemutatja a leállás ideje alatt elmaradt egyik operaprodukciójának keresztmetszetét. Zongorán ugyancsak az intézmény korrepetitorai kísérnek, a mű legfontosabb részleteit pedig a produkciók főszereplői éneklik. Az Opera így kíván fellépési lehetőséget biztosítani a munkájuktól egyik napról a másikra eleső énekeseinek. A színpadi előadás fotóival színezett egyórás esteken Mona Dániel zenetörténész átvezetései kötik össze az elhangzó részleteket. A sorozat szeptember 23-án Puccini Edgar című operájával veszi kezdetét, Hector Lopez Mendoza (Edgar), Balga Gabriella (Tigrana), Fodor Beatrix (Fidelia), Haja Zsolt (Frank) és Kovács István (Gualtiero) előadásában. A keresztmetszetet Harangi Mária állítja színpadra, zongorán kísér Szennai Kálmán.

Az Opera többi művészeti tára a Tercett-Trió-Trois című, péntek esténként 20 órától jelentkező kamaraprodukciókban képviselteti magát, ahol énekkari művészek zongorával kísért előadásai (művészeti vezető: Csiki Gábor karigazgató), zenekari művészek kamarakoncertjei (művészeti vezető: Kocsár Balázs főzeneigazgató), illetve balettművészek szólói és pas de deux-i (művészeti vezető: Solymosi Tamás balettigazgató) kapják a főszerepet. Az ugyancsak öthetesre tervezett sorozat házigazdája az Opera Café műsorvezetőjeként is ismert Gyüdi Melitta lesz.

A heti négy közvetítéshez az első héten egy ötödik is csatlakozik: az eredeti műsornak megfelelően az Opera szeptember 22-én, 20 órától ugyancsak élőben sugározza François-Adrien Boieldieu Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operájának keresztmetszetét, amelyben Boncsér Gergely (Benyovszky), Kriszta Kinga (Afanázia) és Megyesi Schwartz Lúcia (Stefanov) lép a közönség elé, közreműködik Mona Dániel zenetörténész, zongorán kísér Bartal László.

A Magyar Állami Operaház csütörtökön közölte, hogy az intézményben tapasztalt megbetegedések miatt előreláthatóan október 17-ig elmaradnak az előadások.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×